2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

A szakbizottság elfogadta a Tavares-jelentést

2013. június 19., szerda 13:18, frissítve: csütörtök 07:13

Elfogadta a módosított Tavares-jelentést az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottsága. Harmincegy képviselő szavazott mellette, tizenkilenc ellene, nyolcan tartózkodtak.

A dokumentumot várhatóan július elején az Európai Parlament plenáris ülése is tárgyalja majd. Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő egyebek közt azt állapítja meg a jelentésében, hogy a magyar alkotmánymódosítás veszélyezteti a demokráciát és a jogállamiságot. A magyar kormány korábban azt állította, hogy a jelentéstervezet tele van súlyos tárgyi tévedésekkel.

Az európai baloldal pártdiktátumának tartja a Tavares-jelentést a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja. Közleményük szerint a dokumentum annak ellenére is elfogult, hogy az elmúlt hetek tárgyalásainak eredményeként sikerült több ponton is javítani a dokumentumon.

A Fidesz képviselői kitértek arra is, hogy a dokumentum júliusi európai parlamenti elfogadása nem jár majd jogi vagy költségvetési következménnyel, ezzel szemben napokon belül megszületik a végleges döntés a Magyarországgal szemben kilenc éve folytatott túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről.

Morvai transzparenssel tiltakozott

A jelentés elfogadása ellen transzparenssel tiltakozott Morvai Krisztina, az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottságának ülésén. A plakátra az EP-képviselő angolul azt írta: „európai uniós diktatúra?”. A transzparenst a biztonsági emberek levetették.

Morvai nyílt levelet írt Győri Enikő államtitkárnak és Martonyi János külügyminiszternek, ebben arra kéri őket, hogy ne kössenek folyamatosan kompromisszumokat az Európai Unióval. Szerinte ha Brüsszel nem változtat Magyarországgal szembeni bánásmódján, népszavazást kell kezdeményezni az EU-ból való kilépésről.

Alaptalanul vádolják a magyar kormányt

A Magyarország elleni támadások beszüntetésére kéri az Európai Bizottságot és az EP-képviselőket a Zürichi Magyar Egyesület. A svájci magyar csoport közleménye szerint az EU-ban alaptalanul vádolják a magyar kormányt az alkotmányos szabályok megsértésével, s az unió kettős mércét alkalmaz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!