2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

A szakadárok felelősek a mariupoli rakétatámadásért

2015. január 25., vasárnap 17:27, frissítve: hétfő 08:35

Az oroszbarát szakadárok a felelősek a Mariupol elleni tegnapi rakétatámadásokért, amelyek 30 civil áldozatot követeltek. A donecki szeparatisták vezetője személyesen jelentette be, hogy offenzívát indítottak a kikötőváros ellen. Petro Porosenko ukrán elnök gyásznapot rendelt el az áldozatok emlékére, és felszólította a nemzetközi közvéleményt, hogy nyilvánítsa terrorszervezetnek a kelet-ukrán szeparatista népköztársaságokat. A mariupoli támadást az ENSZ főtitkára is elítélte, és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének nevezte.

A szombati mariupoli rakétatámadásban több mint 30-an vesztették életüket, a sebesültek száma is meghaladja a 100-at. A stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai város ellen már hivatalosan is offenzívát indítottak az oroszbarát szakadárok, ezt a donecki népköztársaság vezetője jelentette be. „Nem értek egyet azzal, hogy a gyilkosoknak meg kell bocsátani. Most azt mondom: ma megkezdődött Mariupol ostroma. Szerintem ez a legjobb válasz, és a holtakra való emlékezés legjobb módja, mert mindenkin bosszút állunk” – mondta Alekszander Zaharcsenko azon a demonstráción, amelyen csütörtökön egy donecki trolimegállóban meghaltakra emlékeztek.

A lázadók számára a legfontosabb város Mariupol. Elfoglalásával ugyanis szárazföldi összeköttetést tudnának létesíteni Oroszország és a tavaly márciusban Ukrajnától elszakított Krím félsziget között.

Kijev szerint 9 ezer orosz katona állomásozik Ukrajna határain belül, Moszkvától az ő visszahívásukat követelik. Oroszország ezzel szemben Ukrajnát vádolja az erőszak kiújulásával. Az ukrán elnök Kijevben összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelyen a szeptemberben Minszkben megállapodásra került békés rendezést szorgalmazta. A kelet-ukrajnai helyzet rendezésére szólított fel vasárnapi üzenetében a pápa is.

Az ENSZ adatai szerint kilenc nap alatt 262-en vesztették életüket a támadásokban, a kelet-ukrajnai konfliktusnak eddig több mint 5 ezer áldozata van.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!