2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A sportügyeket is megkapja Navracsics Tibor

2014. október 22., szerda 11:56, frissítve: szerda 14:48

Az állampolgársági ügyek helyett a sportügyekkel egészül ki Navracsics Tibor uniós biztosi feladatköre, közölte Jean-Claude Juncker, aki délelőtt terjesztette elő az Európai Parlamentben bizottsága végleges névsorát.

„Én vagyok a legnagyobb vesztese az Európai Bizottság szerkezeti átalakításának” – jelentette ki Jean-Claude Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén. A bizottság megválasztott elnöke arra utalt, hogy másoknak adta hatáskörei egy részét: a húsz hagyományos biztos mellett hét alelnök segíti majd a munkáját; az ő feladatuk az egyes tárcák tevékenységének összehangolása lesz. Az egyik alelnök, a volt holland külügyminiszter Franz Timmermans pedig első alelnöki szerepet kap – Juncker szavaival élve a bizottsági elnök jobbkeze lesz.

Juncker nevetségesen alacsonynak nevezte a női biztosjelöltek számát – kilencen vannak, vagyis ugyanannyian, mint a bizottság előző ciklusában, pedig az új elnök növelte volna számukat. Egy bekiabálásra reagálva Juncker azt mondta: akár személyesen is hozzájárulna az arányok javításához. „Rövid távon nem vagyok képes megváltoztatni a nememet. Hosszú távon talán, de rövid időn belül nem.” Juncker azokra az aggályokra is kitért, amelyek az új bizottság összetételével kapcsolatban merültek fel a meghallgatások során. A megválasztott elnök a Navracsics Tibort érintő döntéséről is beszámolt. „Úgy határoztam, hogy az állampolgársági ügyeket a bevándorlásügyi biztos hatáskörébe helyezem. E helyett a feladat helyett Navracsics Tibort a sporttal kapcsolatos ügyekkel bízom meg” – nyilatkozta Juncker.

A magyar biztosjelölt emellett az oktatási, kulturális és ifjúsági ügyekkel foglalkozik majd. Juncker az Európai Parlamentben erről viszonylag röviden beszélt. Felszólalása írásos változatában viszont azt is kiemeli, hogy továbbra is bízik Navracsics Tiborban, aki tökéletesen teljesített meghallgatásán, és erős európai elkötelezettségről tett tanúbizonyságot. Az új Európai Bizottság (EP) végleges összetételéről a plenáris ülés végén szavaz az EP, a biztosok november elsején foglalhatják el hivatalukat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!