2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

A Sony visszavonja a meghekkelt film bemutatását

,

2014. december 18., csütörtök 18:07, frissítve: szombat 07:22

A Sony visszavonja annak a filmek a bemutatását, ami miatt észak-koreai hekkerek megtámadták a cég számítógép-hálózatát. Az interjú című film az észak-koreai rezsimet és Kim Dzsong Un diktátort parodizálja. A cég eredetileg a karácsonyi héten akarta világszerte bemutatni, de most a fenyegetések miatt a szereplők és a rendező sajtóeseményeit is lemondták. A Sony szervereit novemberben támadták meg hekkerek, filmeket, forgatókönyveket és személyes e-maileket is kiszivárogtattak az ellopott anyagok közül.

A szólásszabadság korlátozásának tartja az amerikai filmszakma, hogy a Sony nem mutatja be Az interjú című filmet. A premier előtt hekkerek támadásokkal fenyegették meg a vígjátékot bemutatni készülő mozikat, ezért döntöttek úgy, hogy nem vállalják a kockázatot. A számítógépes bűnözőket feltehetően Észak-Korea bérelte fel. Kim Dzsong Un, a sztálinista ország diktátora ugyanis nem tartotta viccesnek, hogy a két főszereplő őt akarja megölni a filmben. A Sony annak ellenére fújta le a bemutatót, hogy az amerikai hatóságok szerint a fenyegetőzést nem kellett volna komolyan venni. „Családokat fenyegettek meg. De le kell szögeznem, hogy nincs olyan hiteles információ, ami valódi veszélyre utalna. Ezt tudni kell, mert a hekkerek fenyegetőzése miatt könnyen pánik törhet ki. Még egyszer mondom, jelenleg az igazságügyi minisztériumnak nincs arra vonatkozó információja, hogy valakik támadásra készülnének” – mondta a biztonsági szakértő.


A magát a Béke Védelmezőinek nevező hekkercsoport a Sony szervereit is feltörte novemberben, ahonnan érzékeny információkat, valamint megjelenés előtt álló filmeket szivárogtattak ki az internetre. Szakértők szerint azért is valószínű, hogy Észak-Korea áll a csoport mögött, mert a kommunista ország az atomfegyver-fejlesztés mellett a számítógépes hadviselésre is sokat költ. Ezt maguk az észak-koreai disszidensek állítják. „A hekkerek a legtehetségesebb emberek Észak-Koreában. Egy külön kasztot képeznek, akik jobb bánásmódban részesülnek, és elismert, megbecsült tagjai a társadalomnak” – fogalmazott egy észak-koreai disszidens.

Nem minden amerikai mozit sikerült megfélemlíteni. Egy texasi filmszínházban az interjú helyett egy az észak-koreai diktátor apját, Kim Dzsong Ilt kifigurázó animációs filmet mutatnak be.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!