2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Jobban árad a Hernád, mint amire számítottak

,

2014. május 17., szombat 21:11, frissítve: vasárnap 11:55

Jobban árad a Hernád a szlovákiai esőzések miatt, mint amire a vízügyi szakemberek számítottak, a folyó egyes településeket várhatóan elzár majd a külvilágtól. Szerbiában önkéntesek ezrei dolgoznak a Száva mentén, Bosznia-Hercegovinában a halálos áldozatok száma meghaladja a tizenötöt.

Már 300 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon, a katasztrófavédelem szerint komoly erőfeszítések szükségesek az árvízi védekezésben. A szlovákiai esőzések miatt a Hernádon nagyobb az áradás, mint amire a szakemberek számítottak, de a 2010-es szintet nem éri el a folyó. Az ártéren fekvő falvakban bezárják a körtöltéseket, lesz olyan település, amely autóval megközelíthetetlenné válik. A fő védvonalon a vízügyi szakemberek azt a két szakaszt erősítik meg, ahol korábban átszakadt a gát. Az esős időjárásnak nincs vége, vasárnap előbb keleten, majd nyugaton is várhatók zivatarok, helyenként jégesővel.

A Pere melletti hídról figyelték a helyiek az áradó Hernádot. Az árhullámot a szlovákiai esőzés indította el, Aszalónál már a homokzsákokat töltik. A folyó gyakran elönti a környéket. „Van néhány település, ahol az utat önti el a víz, ezért oda élelmiszert, egyéb anyagokat csak szakemberek tudnak bejuttatni, tehát személygépkocsival egy darabig nem lesznek megközelíthetők ezek a települések. A fővédvonalakon két helyen, Onga, illetve Belegrád környékén megerősített figyelő szolgálat van. Dolgozunk azon, hogy a töltéseket megfelelő erősségen tartsuk” – tudatta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Megerősített szolgálatot tart a rendőrség az árvízzel veszélyeztetett borsodi településeken. A jelenleg szolgáló egyenruhások mellé újabb járőröket küldenek. „A megyében huszonhárom olyan település van jelen pillanatban, amely valamilyen szinten fenyegetett. […] Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőinek utasítására a területileg illetékes encsi, valamint miskolci rendőrkapitányság ezeken a településeken fokozott rendőri jelenlétet biztosít. Ez azt jelenti konkrétan, hogy az egyébként meglévő, biztosított járőri létszámon felül nyolc járőrpárossal megerősítettük a rendőri szolgálatot” – tájékoztatott Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Hernád 400 centiméter körüli vízállással tetőzhet. Magasabb, mint amire a vízügyi szakemberek számítottak, de 1 méterrel elmarad a 2010-ben mért legmagasabb vízszinttől.

A Vas megyei Bükön a belvíz miatt kellett tíz embert kiköltöztetni otthonából. A házak udvarán nagy mennyiségű víz gyülemlett fel. A katasztrófavédelemtől egy idős férfi kért segítséget, miután nem tudta elhagyni lakását. Kőszegen a Gyöngyös-patak áradása miatt van szükség védekezésre, önkéntesek és tűzoltók éjszaka is homokzsákokat töltöttek, és nyúlgátat építettek. Három családi házból költöztették ki a lakókat. Vas megyében az ausztriai esőzések miatt több patak is árad, a Gyöngyös mellett a Perint és az Arany-patak vízszintje is megemelkedett. Szombathelyen az Arany-patak egyik hídját a magas vízállás miatt lezárták.

„Elsősorban Kőszegnél volt szükség arra, hogy intenzíven védekezzenek a kollégáim, összefogva a vízügyi szakemberekkel és civilekkel, itt a Gyöngyös-patak áradt meg, illetve olyan árhullám vonult le rajta, hogy több mint négyezer homokzsákot kellett a védekezés során felhasználni annak érdekében, hogy a meglévő töltéseket biztosítani tudják, meg tudják támasztani, és hogy ne okozzon további problémát ez a vízfolyás – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton. – Jelenleg arról tudok beszámolni, hogy Vas megyében a patakokon is már apad a víz szintje, úgyhogy vélhetően az elkövetkezendő órákban nem lesz szükséges fokozni itt a védekezési munkálatokat.”

Motorcsónakokkal és mentőhelikopterrel segíti Magyarország Szerbiát az árvízi védekezésben. Délelőtt indult útnak a Hunor hivatásos mentőszervezet 26 fős csapata is a szomszédos országba. Szerbiában az árvíz eddig hat halálos áldozatot követelt, és emberek tízezreit telepítették ki. A százezer lakosú Obrenovacban a legrosszabb a helyzet, a várost teljesen elöntötte az ár. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató azt mondta: a szerb segítségkérésre a magyar kormány haladéktalanul válaszolt. Bővebben >>>

„Szívesen és örömmel tettünk eleget a felkérésnek, ajánlottunk további erőket, helikoptereket, homokzsákokat, speciális eszközöket – közölte Bakondi György. – Egyelőre ezekre nem tartott igényt Szerbia, viszont örömmel fogadta a felajánlást, amely a mai napon elindul. Képviseljék Magyarországot bátorságban, szervezettségben, szakértelemben, hozzanak pozitív példát az ott élők megsegítésének érdekében.”

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!