2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

A Snowden-ügy már nem jogi szinten zajlik

2013. július 15., hétfő 10:26, frissítve: szerda 10:14

A Nemzetbiztonsági Ügynökség felépítéséről és működéséről is rendelkezik titkos információkkal Edwar Snowden, de ezeket nem akarja nyilvánosságra hozni. Ezt állítja az az újságíró, aki elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. Közben Edward Snowden az egyik moszkvai repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státuszt kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.

Az már biztos, hogy Edward Snowden távozna Oroszországból, de egyelőre nem tudni, hogy mikor. Az amerikai informatikus emberjogi aktivistákkal azt közölte, hogy ideiglenes orosz menedékjogot szeretne, ami lehetővé tenné számára, hogy távozzon valamelyik latin-amerikai országba. Az orosz külügyminiszter ugyanakkor cáfolta, hogy a moszkvai hatóságok kapcsolatba léptek a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt munkatársával.

„Mi nem vagyunk kapcsolatban Snowdennel. Az ügyet ő polgárjogi aktivistákkal vitatta meg, ami nagy médiafigyelmet kapott. Erről én is a sajtóból értesültem, mint bárki más – közölte az orosz külügyminiszter. – Az orosz politikai menedékjog megszerzéséhez különleges eljáráson kell átesni. Ebben a folyamatban az első lépés az lenne, hogy Snowden átadja kérelmét az Orosz Bevándorlásügyi Hivatalnak” – tette hozzá Szergej Lavrov.

Edward Snowden még mindig az egyik moszkvai repülőtér tranzitvárójában tartózkodik. Az orosz elnök egyik korábbi közlése szerint csak akkor biztosítanak menedékjogot Snowden számára, ha nem hoz nyilvánosságra további adatokat. A Hír Televíziónak nyilatkozó nemzetközi jogász szerint a Snowden-ügy már nem jogi, hanem politikai szinten zajlik. A múlt pénteken erről telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel Barack Obama amerikai elnök, aki szeptemberben moszkvai látogatásra készül.

„Az oroszok most azon gondolkodnak, hogy politikailag meddig érdemes és kifizetődő ennek a vitának a fenntartása – közölte Lattmann Tamás. – Én úgy gondolom, hogy annyira nekik sem fontos a repterükön tartózkodó úriember, hogy komoly vitákat gerjesszenek” – tette hozzá a nemzetközi jogász.

A botrányt kirobbantó brit újságíró szerint rémálom lenne az Egyesült Államoknak, ha Snowden nyilvánosságra hozná a még birtokában lévő információkat. A brit The Guardian munkatársa úgy tudja: Snowden még olyan adatok birtokában van, amelyekből kiderülne, hogy melyik kémprogram miként tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!