2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A rend helyreállítására szólít fel Obama

2014. május 3., szombat 12:03, frissítve: szombat 20:04

A rend helyreállítására szólította fel Ukrajnát és Oroszországot az Egyesült Államok azután, hogy számos áldozattal jártak az ukrán tüntetők, illetve a hadsereg és a szeparatisták összecsapásai Kelet-Ukrajnában. Az amerikai és a német elnök korábban közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy újabb szankciókat vezethetnek be Moszkva ellen – ezek a gazdaságot is érinthetik. Eközben orosz kezdeményezésre ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Oroszország ugyanis úgy véli, az ukrán kormány békés tüntetők ellen veti be hadseregét. Az ülés eredmény nélkül zárult.

Egy fekete terepjáróban érkezett a német kancellár a Fehér Házhoz Washingtonban. Angela Merkel először látogatta meg Barack Obamát azóta, hogy kiderült: az amerikai nemzetbiztonság lehallgatta a kancellárt. Tárgyalásukon most mégis főleg az ukrán válságról volt szó. A két vezető arról beszélt, hogy szerintük Oroszország mélyíti a válságot, az amerikai elnök pedig újabb szankciókat helyezett kilátásba. „Ha Oroszország folytatja ezt az utat, akkor számos eszköz áll rendelkezésünkre, köztük olyan szankciók is, amelyek az orosz gazdaság egyes szektorait veszik célba” – közölte Barack Obama amerikai elnök.

Az Egyesült Államok év elején élesen elítélte a Majdan téri ukrán fegyveresek és tüntetők elleni rendőri fellépést, a demokráciára és a szólásszabadságra hivatkozva. A kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveresek és tüntetők elleni katonai fellépést viszont teljes mellszélességgel támogatja – most a stabilitásra hivatkozik. „Ukrajna feladata megvédeni saját területét. Tekintettel az instabilitásra és a szeparatisták tevékenységére például Luhanszkban és Donyeckben, teljesen legitimnek tekintjük, hogy Ukrajna beveti saját biztonsági erőit” – véli Geoffrey Patt, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete.

Moszkva viszont úgy véli, hogy Ukrajna békés tüntetők ellen veti be hadseregét, és ezért rendkívüli ülést kezdeményezett az ENSZ Biztonsági Tanácsában. „Az ukrán erők tankokat és katonai helikoptereket vetnek be, hogy lecsapjanak a tüntetőkre. A vérontás már elkezdődött. Ha nem állítják meg hamarosan a kijevi gyilkos erő bűnös ténykedését, annak katasztrofális következményei lesznek” – érvelt Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete.

A nézetkülönbségek miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa ezúttal sem állapodott meg közös nyilatkozatban vagy cselekvési tervben. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is csupán egy közleményt adott ki, amelyben mély aggodalmának adott hangot a történések miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!