2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

"A nyugdíjkorhatár emelése nem megoldás"

2013. január 9., szerda 08:05, frissítve: szerda 15:28

A kötelező nyugdíjazásról egyeztetnek ma a kórházi és a szakmai szervezetek az egészségügyi államtitkárral. Éger István a Rájátszásban úgy fogalmazott, szerinte nem oldaná meg a problémákat, ha emelnék a nyugdíjkorhatárt.

A kötelező nyugdíjazásról egyeztetnek szerdán a kórházi és a szakmai szervezetek az egészségügyi államtitkárral. Az orvosok a kormányrendelet hatálybalépésének elhalasztását szeretnék elérni. A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért egyesület úgy látja, a rendelet azonnali végrehajtása orvoshiányt idézne elő az ágazatban, mivel a jelenleg dolgozó mintegy 40 ezer orvos 10-15 százaléka nyugdíjaskorú. Csiba Gábor szerint a nyugdíjazás egyben létszámcsökkentést is jelent, mert a rendelet szerint az érintett orvos státuszát is meg kell szüntetni.

Ellentétes az uniós normákkal?

Nem oldaná meg az egészségügy problémáját, ha emelnék az ágazat dolgozóinak nyugdíjkorhatárát – mondta Rájátszás című műsorunkban az orvosi kamara elnöke. Éger István szerint bármilyen hasonló intézkedés ellentétes az uniós munkaügyi normákkal.

– Semmiféle életkori diszkriminációt nem tudunk elfogadni – közölte Éger István. Az ember mint egyed rendkívül változó és változatos lény, ennek megfelelően van, aki adott esetben egy munkára fiatalabb korában sem biztos, hogy töretlenül alkalmas – fogalmazott a kamara elnöke, hozzátéve: erre szolgálnak a különböző vizsgálatok. Mások tudására, a megfelelő területen való aktivitására 70 éven túl is szükség lehet. „Szeretném azt mondani, hogy bár nem érintettek ebben a kérdésben, de jó, ha tudja a néző, hogy ma a háziorvosi karban több mint 100-an 80 éven túl is dolgoznak” – mondta Éger.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!