2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

A nemzeti gárdát is be kellett vetni a tüntetők ellen

,

2014. augusztus 18., hétfő 21:20, frissítve: csütörtök 15:29

A nemzeti gárdát is be kellett vetni a randalírozó tüntetők ellen az amerikai St. Louis-ban, ahol egy fegyvertelen fekete fiatal lelövése miatt már egy hete tartanak a zavargások. A tinédzsert egy intézkedő rendőr ölte meg, a nyomozás jelenleg is tart az ügyben – az egyenruhást a vizsgálat idejére felfüggesztették.

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség a tüntetők ellen abban az amerikai városban, ahol egy fegyvertelen fekete bőrű tinédzser lelövése miatt egy hete tartanak a zavargások. Az egyenruhások nem sokkal a kijárási tilalom életbe lépése előtt kezdték meg az oszlatást, miután a tiltakozók Molotov-koktélokkal dobálták őket. Missouri állam kormányzója a nemzeti gárdát is a városba vezényelte a rend fenntartása érdekében.

Bádogdobozok repültek a könnygázt lövő rendőrök felé Fergusonban. St. Louis külvárosában egy hete robbantak ki zavargások, miután egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete bőrű tinédzsert. „Láttam a tiltakozókat békésen vonulni az utcán, aztán úgy 20 perccel később már könnygáz szállt feléjük, elkezdtek menekülni és minél inkább menekültek, annál több könnygázt lőttek rájuk” – mondja egy szemtanú.

A helyi rendőrparancsnok szerint a rendőrök nem sokkal a kijárási tilalom kezdete előtt, azután kezdték oszlatni a több száz fős tiltakozó tömeget, hogy a tüntetők gyújtópalackokkal dobálták őket.

„Egy imákkal kezdődő, a békét, az igazságot és az egységet hirdető üzenetekkel teli vasárnap után a sötétedés fordulatot hozott. Molotov-koktélok repültek, lőttek, raboltak, vandálkodtak és egyéb erőszakos cselekedetek jelentek meg. Világosan látszik, hogy nem spontán, hanem előre megtervezett bűncselekmények történtek, amit azért terveztek meg, hogy a magántulajdont megrongálják, az embereket bántalmazzák és válaszlépéseket provokáljanak” – közölte Ron Johnson rendőrkapitány.

Missouri állam kormányzója még szombaton hirdetett rendkívüli állapotot és vezetett be éjszakai kijárási tilalmat a városban, hogy megfékezze a zavargásokat. „Békésen mentünk a bevásárlóközpont felé, és egy fiatal hölgyet arcon talált egy füstbomba és könnygáz, pedig békések voltunk. Ez elfogadhatatlan és ez nem törvényes. Elfogadhatatlan. Amíg nem lesz igazság, nem állunk le” – mondta az egyik tüntető.

A lelőtt fiú családja közben megemlékezést tartott, amelyen részt vett a rendőrkapitány is, aki bocsánatot kért Michael Brown haláláért. Az eseményen megjelent Martin Luther King legidősebb fia is. „Az igazság eljöhet és el is fog. De Ferguson, neked folytatnod kell a kiállást és a hangod hallatását” – fogalmazott Martin Luther King III. emberi jogi aktivista.

A család kérésére készült előzetes, független halottkémi vizsgálat azt mutatta ki, hogy a tinédzsert legalább hat lövés érte, kettő a fején találta el. A rendőrség eddig csak keveset közölt Brown halálának körülményeiről. A hivatalos információk szerint az egyenruhás és a fiatal dulakodott, a rendőr ezután lőtt. Szemtanúk állítása szerint a tizenéves keze a magasban volt, amikor a rendőr több lövést adott le rá.

A szövetségi igazságügyi minisztérium már korábban elrendelte annak kivizsgálását, hogy jogszerű volt-e a rendőr fegyverhasználata. Szombaton a Szövetségi Nyomozó Iroda negyven ügynöke járta végig a környék házait, hogy tanúvallomásokat gyűjtsön.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!