2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

A NAV-botrányról vitáztak a Parlamentben

2013. december 2., hétfő 16:26, frissítve: kedd 15:19

A NAV ügyeiről vitáztak a képviselők a Parlamentben. Napirend előtti felszólalásban a Jobbik és az LMP is a vizsgálóbizottság felállításának támogatását kérte a szocialistáktól és a kormánypárttól. A vizsgálóbizottság felállítását Orbán Viktor is támogatja.

A jobbikos Gyöngyösi Márton szólalt fel először: arra kérte a parlamenti pártokat, hogy gondolják át korábbi döntésüket és csatlakozzanak a vizsgálóbizottság felállításához szükséges kezdeményezéshez. „Az MSZP és a kormánypárti képviselők magatartása erősíti az emberek többségében azt a gyanút, hogy politikai és gazdasági összefonódás a törvényhozás szintjén is tetten érhető a magyar parlamentben. Önök nem a közérdeket képviselik és szolgálják, hanem gazdasági magánérdekeket védenek, amikor ennek az ügynek az eltusolását próbálják meg elérni” – fogalmazott. A nemzeti radikális képviselő a szocialistákat álszentnek nevezte, amiért nem akarnak a Jobbikkal együttműködni ebben az ügyben.

Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár válaszában azt mondta: a kormány érdeke is, hogy az ügy tisztázódjon. Elmondta, a NAV-nál már volt egy belső vizsgálat, amely „tárgyát tekintve két részre bomlott. Egyrészt az ellenőrzések esetleges leállításával kapcsolatos állításokat vizsgálta és a rendelkezésre álló adatok gyűjtése és áttekintése képezte a vizsgálat célját, másrészt annak tisztázása, hogy a rendelkezésre álló információk igazolják-e Horváth András sajtóban megjelent állításait. Ez alapján egy konkrét ügyet lehetett nagy valószínűséggel beazonosítani, melyet a NAV munkatársai tételesen megvizsgáltak, de visszaélést ebben a konkrét ügyben nem találtak” – jelentette ki. Szatmáry szerint az ügyet fenntartásokkal kell kezelni, hiszen Horváth András már jelezte, hogy politikai pályára készül.

„Amikor a magyar Snowden előjött ezzel a jelentéssel, a régi politikai elit reszketni kezdett.” Az LMP is a parlamenti pártokat bírálta, amiért nem álltak a kezdeményezésük mellé, pedig a szocialisták korábban együttműködtek a Jobbikkal „A Magyar Szocialista Párt arra hivatkozik, hogy a Jobbikkal együtt nem írnak alá parlamenti vizsgálóbizottsági kezdeményezést. Itt van egy 2012. májusi ív, ahol egy lapon szerepel Volner János és Puch László aláírása. Az Együtt szintén egy hétig hallgatott, nyilván jól megértették, hogy mi a probléma. ŐK vállalták fel az átláthatóság képviseletét, hiszen ma Bajnai tanácsadója az a Szikora János, akinek APEH-elnökké kinevezésekor kezdődött meg az adóhatóság ellenőrzési kapacitásának leépítése” – mondta Schiffer András.

A szocialisták a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezik. Mesterházy Attila elismerte, hogy nem kormányhoz köthető ügyről van szó, de szerinte a rendszerszintű problémák kivizsgálása a kormány feladata. „Ekkora összeg rendszerszerű problémát jelent, tehát nem lehet elszigetelt, egyszeri esetként kezelni. Éppen ezért a válaszok sem lehetnek ilyenek, amiből az is következik, hogy ezt az ellenzék nem tudja megoldani. Ez kormányzati felelősség, ráadásul kétharmados kormánytöbbség van, ami azt jelenti, hogy az önök kezében minden eszköz ott van, amivel ezt a problémát tudják kezelni” – mondta az MSZP elnöke.

A Fidesz szerint nem a kormány, hanem a szocialisták és a baloldali pártok álltak mindig a bankok és a multik pártjára. „Ezt a közös ellenzéki elkötelezettséget érdekes módon nem éreztük az elmúlt három esztendőben akkor, amikor a bankok vagy éppen a multinacionális vállalatok elleni tényleges fellépésről kellett beszélni, akkor, amikor aközött kellett választani, hogy az IMF által tanácsolt nyugdíjcsökkentés és bércsökkentés helyett bankokat és multinacionális vállalatokat adóztassunk. Akkor baloldali képviselőtársaink szavazatai valahogy nem voltak meg” – mondta Rogán Antal frakcióvezető.

A Fidesz szerint ha valaki adót csalt, az nem maradhat következmény nélkül, a kormánypárt továbbra is az ügyészség feladatának tartja Horváth András állításainak kivizsgálását.

A DK szerint a Jobbik nélkül is menne

A Jobbikból nem kér, de a radikális pártból kilépett, jelenleg független képviselő támogatását viszont elfogadja a Demokratikus Koalíció. A Gyurcsány-párt arról egyezett meg az LMP-vel, hogy támogatják a NAV-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról szóló kezdeményezést, a 78 aláírást ugyanis a Jobbik nélkül is össze lehet gyűjteni a Lehet Más a Politika, a szocialista frakció, a DK és a Párbeszéd Magyarországért képviselői, illetve a függetlenek összefogásával.

Orbán: Aki adót csal, annak börtönben a helye

Támogatja a vizsgálóbizottság felállítását a NAV-ügyben a miniszterelnök. Orbán Viktor az LMP-s Vágó Gábor kérdésére hangsúlyozta: a politikai felelősség megállapítására azután lesz lehetőség, hogy az ügyben lezárultak a rendőrségi, ügyészségi nyomozások, illetve az Állami Számvevőszék vizsgálata. A kormányfő arra biztatta az ellenzéki pártot, hogy a gyanús ügyekben tegyenek feljelentést, indítsanak eljárásokat.

„Meggyőződésem szerint aki adót csal, annak börtönben van a helye. Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni, ezt az alapelvet követjük, ez alól senki sem bújhat ki, lehet kicsi vagy nagy, magyar vagy nemzetközi cég. A szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, és ebből az elvből a kormánykoalíció és én személy szerint sem fogok engedni” – jelentette ki a miniszterelnök.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!