2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

A NATO is tényként kezeli az orosz „behatolást”

2014. augusztus 16., szombat 17:58, frissítve: hétfő 12:37

Már a NATO is tényként kezeli, hogy orosz katonák harcolnak az ukrán lázadók oldalán és orosz hadifelszerelést is kaptak az elmúlt napokban. Az ország déli részén 100 kilométeres határszakaszt ellenőriznek a lázadók, ahol szabadon járhatnak át az orosz katonai konvojok. Közben az ország északi határán egy fehér kamionokból álló segélykonvoj várakozik a belépésre. A Vöröskereszt szerint az orosz kamionok tényleg csak élelmiszert és segélyt visznek, de az ukránok nem akarják őket beengedni.

Már a NATO is tényként kezeli, hogy Moszkvából legalább kétezer katonát és 280 harci járművel küldtek át Kelet-Ukrajnába egy olyan határszakaszon, amit a felkelők ellenőriznek. A NATO megszállás helyett behatolásról beszél, mert senki se tudja, hova lett a konvoj, a katonák és a felszerelés még Doneck előtt eltűntek. Az is biztos, hogy az ukrán hadsereg a korábbi hírekkel ellentétben nem támadta meg a kamionoszlopot.

„Mi nem láttuk a konvojt itt, Donecknél, csak ennyit tudunk kijelenteni. Hogy a város határától 20-40 kilométerre mi van, azt innen lehetetlen megítélni, de ott feltűnés nélkül csinálhattak bármit egy ilyen szállítmánnyal” – mondja Paul Picard, az EBESZ egyik megfigyelője.

Az oroszoknak egy másik konvojuk is van, a 200 fehér segélykamion, ami három napja próbál bejutni észak felől Ukrajnába. A Vöröskereszt szerint átvizsgálták a járműveket és tényleg élelmiszert, sátrakat, hálózsákokat visznek. A szállítmányt viszont át kellene rakodni ukrán járművekre és a teherautókat vezető orosz katonák se léphetnek be Ukrajnába.

„A Vöröskereszt próbálja a technikai, gyakorlati részleteket kidolgozni, hogy mégis hogyan juthatna ez a szállítmány az ukrajnai rászorulókhoz. A kamionokat már átvizsgáltuk, azok rendben vannak, de jogilag sok minden mással foglalkozni kell” – mondja Galina Balzamova, a Vöröskereszt szóvivője.

Az EU külügyminiszterei szerint a humanitárius akció csak fedőtörténet, miközben az oroszok folyamatosan fegyverzik fel a lázadókat. Vlagyimir Putyin, aki a hét végén a finn elnököt fogadta Szocsiban, azt ismételte, amit az uniós vezetők is követelnek, hogy diplomáciai úton kellene békét teremteni, de közvetlen tárgyalásokról egyelőre nincs szó.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!