2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A második fekete dobozt is kiemelték

2015. január 13., kedd 12:01, frissítve: szerda 07:45

Kiemelték a tengerből az Air Asia légitársaság két hete lezuhant repülőgépének második fekete dobozát is. A berendezés jelenleg egy indonéziai hadihajón van, és Jakartába szállítják elemzésre, ahol hónapokig vizsgálhatják.

Az indonéz búvárok a pilótafülke fekete dobozát is felhozták a tengerből. Ez az adathordozó tartalmazza a pilóták egymás közötti, illetve a repülésirányítókkal folytatott beszélgetéseket. A berendezést Jakartában elemzik a szakemberek, akik azt remélik, hogy ezáltal kiderül, mi okozta az Air Asia járatának tragédiáját. Az eszközök részletes vizsgálata hetekig eltarthat. Ha nincs sérülés a szerkezeten, az előzetes eredményeket akár napokon belül közzétehetik. „Jó állapotban van, nem érte tűz, nincs rajta törésnyom. Nagyon gyorsan lehet letölteni az adatokat. Mondjuk egy óra alatt. De az értelmezés hosszabb ideig tart. A gép magasságának és mozgásának az elemzése talán hónapokig is eltarthat” – fogalmazott az indonéziai repülésbiztonsági szakértő. A másik fekete dobozt – amely a repülési adatokat rögzítette – hétfőn emelték ki a Jáva-tenger fenekéről. A vizsgálata két hétig is eltarthat, de az előzetes eredményeket akár két napon belül nyilvánosságra hozhatják.

A két berendezést egymáshoz közel találták meg a Jáva-tengerben. Ott, ahol az utasszállító a vízbe csapódott. Az indonéz kormány azt ígéri, tovább keresik az áldozatokat. „Azt várjuk, hogy az embereink folytatják az utasok utáni kutatást, ami nagyon fontos, mert a repülési és a pilótafülke adatrögzítőjét is megtaláltuk. De az utasok utáni kutatást addig folyatjuk, ameddig kell” – nyilatkozta az indonéz közlekedési miniszter. Eddig 48 holttestet hoztak fel a hullámsírból. A szakemberek szerint a többi utas földi maradványai a géptestben lehetnek.

Az Air Asia Szingapúrba tartó utasszállítója tavaly december 28-án 162 emberrel a fedélzetén zuhant a tengerbe Borneó szigeténél. Feltételezések szerint a viharos időjárás miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!