2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Martonyi: Nem árkot ásunk, hanem küldtünk egy világos üzenetet

2013. október 3., csütörtök 14:20, frissítve: péntek 07:08

Tisztességes kapcsolatot kell kialakítania a horvát kormánynak az ottani olajtársaság, az INA új tulajdonosával, ha a Mol – a magyar kormány kérésére – eladja részesedését. Ezt Ivo Josipovic horvát elnök nyilatkozta. Az ország miniszterelnöke pedig azt mondta a kormányülésen, hogy Horvátország nem áll háborúban Magyarországgal a Mol miatt.

Zoran Milanovic sajnálja, hogy az Orbán-kormány szerdán jogi lépéseket helyezett kilátásba, miután a horvát bíróság kiadta az európai elfogatóparancsot a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen. A magyar kormány – mint a Mol legnagyobb tulajdonosa – egyúttal felkérte az olajtársaság vezetését arra, hogy készítse elő az INA-részvények eladását. Hernádi Zsoltot a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy az akkori miniszterelnök, Ivo Sanader lefizetésével szerezte meg a Mol az INA irányítási jogait. Az európai elfogatóparancs kiadása után a magyar külügyminiszter lemondta mai horvátországi útját. Martonyi János a Hír TV Magyarország élőben című műsorában közölte: az elmúlt hónapok támadásai miatt volt szükség a világos politikai üzenetre.

Hernádi Zsolt négy évvel ezelőtt Zágrábban írta alá azt a megállapodást, amellyel a Mol megszerezte az INA igazgatótanácsának irányítását.

Zágráb szerint a Mol elnök-vezérigazgatója úgy tudta növelni a magyar olajvállalat befolyását az INA-ban, hogy lefizette Ivo Sanadert. A horvátok már 2011-ben gyanúsítottként akarták kihallgatni Hernádit, de a magyar ügyészség nem talált bűncselekményt az ügyben. Idén júliusban, az uniós csatlakozás után Horvátország ismét bejelentette, hogy kihallgatnák a Mol vezetőjét, a hivatalos idézés azonban nem érkezett meg Hernádihoz.

Az Interpol körözési listájára szerda délután került fel Hernádi Zsolt fényképe. A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt.

„A horvátok megkeresése horvát nyelven megérkezett a rendőrségre, az eljárásrendnek megfelelően a rendőrség továbbítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak” – közölte Csillag Melinda, az ORFK sajtóügyeletese.

A magyar kabinet kiáll a Mol vezérigazgatója mellett. „A kormány igyekezett ebben a kérdésben úgy állást foglalni korábban, hogy pusztán gazdasági lépésről lehet szó, azonban a horvát fél magatartása egyre inkább világossá tette, hogy politikai lépésekről van szó – közölte Kaleta Gábor külügyi szóvivő. – Ennek következtében úgy döntött a kormány, hogy jóllehet minden lépést, amit a szerződéskötés során vállalt, megtett, a horvát fél pedig nem, erre az ügyre már nem gazdasági ügyként tekint.” A kabinet ezért arra utasította az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja ki a lehetséges jogi lépéseket, és felkérte a Mol vezetőségét, hogy készítse elő az INA-részvények eladását a horvát kabinet vagy harmadik fél részére.

Információink szerint a horvát kormány csütörtöki ülésén tárgyalja meg Magyarország válaszát.

Bajnai ezúttal egyetért

Parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez az LMP, az INA-részvények megvásárlásának körülményeit vizsgálná. Horvátország 2003-ban adta el a Mol-csoportnak a társaság 25 százalékát, később a magyar vállalat 49,1 százalékra emelte tulajdonosi hányadát, és átvette az olajtársaság irányítását. A horvát állam jelenleg 44,8 százalékos tulajdonnal rendelkezik a cégben.

A horvát-magyar vitára az MSZP és a DK egyelőre nem reagált, Bajnai Gordon viszont ezúttal a kormánnyal ért egyet, és hisz Hernádi ártatlanságában. „Annak idején érdeklődéssel olvastam a részletes elsőfokú ítéletet, és abban nem láttam semmilyen megalapozottságot – mondta Bajani Gordon. – Azt gondolom, hogy a jog ereje diktál, Magyarországon az ügyeket kivizsgálták, és úgy tudom, nem találtak semmit.” Az Együtt–PM Szövetség vezetője szerint az is kérdés, hogy szabályszerűen kérték-e ki Hernádit. „A szabályszerűség a minimum, amit be kell tartani” – tette hozzá.

Az egyik horvát lap szerint a horvát államnak nincs pénze megvenni a Mol részesedését. A Jutarnji List azt írta: a részvényeket az oroszok vásárolhatnák fel az INA irányítási jogaival együtt, így azokról a horvát kormány az új tulajdonossal már nem tudna egyezkedni. A lap arra számít, hogy az oroszok teljesen a saját érdekeiknek rendelnék alá a vállalatot, ez pedig ellentétes lenne a horvát stratégiai érdekekkel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!