2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A londoni magyaroknak is munkát ígért Vona

2014. január 27., hétfő 10:33, frissítve: hétfő 17:55

A megélhetés, a rend és az elszámoltatás a Jobbik programjának három fő meghatározó eleme – ezt Vona Gábor mondta a Londonban élő magyarok előtt. A radikális párt elnöke a Hyde Parkban összegyűlt mintegy 150 fős hallgatóságának azt ígérte, hogy ha a Jobbik kerül kormányra, nekik is lesz munkájuk Magyarországon. A gyűlést egyébként ellentüntetések és antifasiszta bekiabálások kísérték.

Több száz ellentüntető várta a londoni Holborn metróállomásnál, a Vona Gábor gyűlésére érkező Jobbik-szimpatizánsokat. A rendezvényre érkezőket és a tiltakozókat a rendőrség kordonokkal választotta el. A brit média szerint a magyar radikális párt antiszemita nézeteket vall és cigányok és romák elleni gyűlöletet szít. A metróállomást körbe vevő tiltakozók „náci patkányok” és „takarodjatok vissza a kanálisotokba” rigmusokat kiabálták. A részt vevő londoni magyarok szerint az ellentüntetők vádjai nem igazak.

Az ellentüntetést szervező Együtt a fasizmus ellen főtitkára szerint a Jobbik nézetei a történelem szemétdombjára valók. Szerinte Vona Gábor azért utazott Nagy-Britanniába a holokauszt-emléknap előestéjén, hogy megossza a társadalmat és a rasszizmust éltesse. „Úgy véljük, hogy ez elfogadhatatlan. A romák emberi jogait megsértették, listáznák a zsidó származásúakat Magyarországon. Ezeket mind a Magyar Gárda és a Jobbik motiválta, és ezeket ki kell vizsgálni. Úgy vélem, hogy a 21. században sértés, ha valakinek a politikája Hitleréhez és Mussoliniéhez köthető, és ezt az embert beengedik ide, és még az elméletét sem cáfolhatja meg senki” – nyilatkozta Weyman Bennett, az Együtt a fasizmus ellen főtitkára.

Levélben is tiltakoztak Vona ellen

A londoni közgyűlés egyik tagja még levelet is írt a brit belügyminiszternek, hogy tiltsa be Vona Gábor rendezvényét. „Szégyen, hogy Theresa May miniszter asszony nem vette figyelembe, amit írtam akkor, amikor megtudtam, hogy a Jobbik vezetője ide érkezik, illetve az is, hogy nem reagált arra a petícióra, amit 24 óra alatt gyűjtöttünk össze, hogy ne engedjék be az országba. Ez igazi szégyen, mert a Jobbik egy extrém párt, áldozatokká teszik a cigányokat, gettókban akarják őket látni csakúgy, mint a zsidókat. Csak egy lépésre vannak attól, hogy sárga csillagot rakjanak az emberekre” – mondta Andrew Dismore, a londoni közgyűlés tagja.

Vona Gábort Londonban több mint száz ember hallgatta. A londoni magyarok beszélgettek és fotózkodtak a magyar politikussal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!