2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 22:45

A kormányfő szerint elkerülhetetlen volt az erőszak

,

2013. augusztus 15., csütörtök 11:58, frissítve: csütörtök 21:46

Több mint 525 halálos áldozata van az elmúlt napok egyiptomi zavargásainak a hivatalos adatok szerint – az ellenzék több ezer halottról beszél. Az ideiglenes kormányfő szerint az erőszakos fellépés volt a kabinet egyetlen választása. A történtek miatt benyújtotta lemondását a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei ideiglenes alelnök.

Az egyiptomi keresztények szent épületeit az iszlamista tüntetők rongálták meg dühükben. Az országban két napja ismét háborús állapotok uralkodnak, miután a kormányerők elkezdték az ellenzéki tüntetések felszámolását. A tömegoszlatásokkor kitört zavargásokban több százan, a demonstrálók szerint több ezren vesztették életüket.

„Addig folytatjuk, amíg az utolsó emberünk meg nem hal. Kirúgjuk asz-Szíszi tábornokot, de nem az országból. Bíróság elé állítjuk, és aztán szó szerint kirúgjuk, a cipőinkkel. A belügy-minisztériumot is. Aztán megmondjuk Amerikának, hogy vigye haza az ügynökeit Egyiptomból” – mondta Murszi egyik támogatója.

Az ideiglenes kormány elnöke szerint a kabinetnek nem volt más választása, csak erőszakkal kerülhette el az anarchiát. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint a kairói tüntetés nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot, de az új hatalomnak rendkívül kényelmetlen volt a kitartó tömeg. „Valószínűnek tűnt, hogy ez nem fog heteken vagy hónapokon belül megoldódni úgy, hogy a tömeg egyszerűen kifárad és hazaköltözik. Pontosan az volt a probléma, hogy nem lehetett belátni, hogy ennek mi lesz a vége, ezért a hatalom, illetve a hadsereg úgy döntött, nem vár, és nem hagyja, hogy a dolog kifusson magától, hanem felszámolja” – mondta Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa.

A nemzetközi közösség elítélte az egyiptomi vezetés lépését. „Az erőszak nem old meg semmit. Egyiptomban valódi átmenet kell a valódi demokráciába, ez minden részről kompromisszumot jelent, Murszi hívei és a hadsereg részéről is. Nem támogatjuk a mostani erőszakot, teljesen elítéljük” – jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök.

A történtek hatására a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei lemondott ideiglenes alelnöki címéről. A kormány közben egy hónapra országos szükségállapotot hirdetett és kijárási tilalmat rendelt el több nagyvárosban az este 7 és reggel 6 óra közötti időszakra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!