2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

A kis pártok lehetnek a mérleg nyelve Bulgáriában

2014. október 5., vasárnap 13:30, frissítve: vasárnap 20:54

Jobboldali győzelem várható az előre hozott választásokon Bulgáriában, ahol a szocialista kabinet nyár elején bukott meg. A legfrissebb felmérések Bojko Boriszov volt kormányfő pártjának 36 százalékot jósolnak. Bulgária az Európai Unió legszegényebb országa, két éve folyamatos politikai-gazdasági válság sújtja.

Alig egy év elteltével újra megnyitották a szavazóhelyiségeket Bulgáriában. Az idő előtti voksolásra azért van szükség, mert júliusban feloszlott a szocialisták vezette koalíció, és lemondott a miniszterelnök. Az uniós választáson leszerepelt kormány bukásához a hónapokig tartó tüntetések is hozzájárultak. Az emberek a baloldali kabinet, a korrupció és az oligarchák kétes ügyei ellen tiltakoztak.

A belpolitikai válságot csak tetézte, hogy csődeljárás indult Bulgária negyedik legnagyobb pénzintézete ellen. A bank ellen a főrészvényessel kapcsolatban álló pártoknak folyósított kölcsönök miatt indult eljárás. Átszámítva ezermilliárd forint tűnt el. A pénzintézet fő részvényese Cvetan Vaszilev, Bulgária második legbefolyásosabb emberének tartják, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Kóka János egykori SZDSZ-elnök üzlettársa.

A legutóbbi felmérések után nem az a kérdés, ki nyeri a választásokat, hanem az, kinek sikerül koalíciót alakítania. Az első helyet a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért szerezheti meg 36 százalékkal. A szocialistáknak az eddigi koalíciós társsal, a török kisebbséget képviselő párttal együtt sem lesz ennyi szavazatuk.

„Az eredményt nem könnyű megjósolni. Három dolog biztos: a GERB párt lesz a győztes. Nagy távolságot élvez a második szocialistákkal szemben. A BSP lesz a második, bár az európai parlamenti választáson kudarcos eredményt értek el. A Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért lesz a harmadik” – mondta Boryana Dimitrova elemző, az Alpha Research elnöke.

Az elemzők szerint a kis pártok bizonyulhatnak a mérleg nyelvének. „A következő parlamentben attól függően tudnak kormányt alakítani, hogy hány kis párt éri el a 4 százalékos küszöböt. Ez nemcsak matematikailag, hanem politikai szempontból is fontos, hogy mely pártok alakíthatnak koalíciót. Elképzelhető egy hatpárti parlament, de az ennél több frakció lehetőségét sem lehet kizárni” – vélekedik Dimitrova. A végeredményt a részvétel befolyásolhatja, de sokan kiábrándultak.

A következő bolgár kormánynak az évek óta tartó gazdasági és politikai válság megoldása mellett az egyik legfontosabb feladata lesz a lakossági gázellátás biztosítása is. Az unió egyik legszegényebb állama jelenleg a polgárháború sújtotta Ukrajnán keresztül kapja a földgáz 90 százalékát. Ezért a szófiai vezetés az orosz gáz szállítására tervezett Déli Áramlat vezeték szakaszának megépítésében érdekelt. A jobbközép párti Bojko Boriszov azt közölte, ha megkapja Brüsszel jóváhagyását, folytatják a projekt megvalósítását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!