2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A kínai–magyar kapcsolatok megerősítéséről tárgyal Orbán Viktor

2014. február 11., kedd 10:25, frissítve: szerda 07:30

Megnyílik a hatalmas kínai piac a magyar agrártermékek előtt. Erről is tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Kínában, ahová háromnapos hivatalos látogatásra érkezett kínai kollégája meghívására. A tárgyalásokra népes üzletember-delegáció kísérte el a kormányfőt Kínába.

Orbán Viktort a háromnapos kínai látogatása során Li Ko-csiang miniszterelnök mellett Hszi Csin-ping elnök is fogadja. A kormányfő részt vesz a magyar–kínai üzleti fórumon, előadást tart a kínai társadalomtudományi akadémián és a magyar kulturális intézet évadnyitóján az ázsiai országban tanuló magyar diákokkal találkozik.

Állami szinten főleg infrastrukturális beruházásokról esik szó Pekingben, Szijjártó Péter külkapcsolati és külgazdasági államtitkár a magyar–kínai gazdasági vegyesbizottság ülése után elmondta, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonal korszerűsítésének kivitelezésére munkacsoportot hoznak létre, a tervezett felújítást csak a bizonytalan szerb belpolitikai helyzet késleltetheti.

Várhatóan növekedik a Kínába irányuló export, ha a magyar agrártermékek kiviteli engedélyt kapnak Pekingtől. Jelenleg az ázsiai országba irányuló magyar export mindössze egyharmada a kínai importnak. „A kínai kormány, a kereskedelmi miniszterhelyettes arról tájékoztatott minket, hogy a sertés-, nyúl-, kacsa- és libahúsra vonatkozó engedélyek kiadása a végső fázisban van. Ez jelentősen meg fogja emelni a magyar kivitelt a Kínai Népköztársaság irányába” – közölte Szijjártó Péter.


Ha az 1 milliárd 350 milliós kínai piacot megnyitják a magyar húsáruk előtt, akár magyar kacsahúsból is készülhet a jövőben a leghíresebb kínai fogás, a pekingi kacsa.

A másik fontos előrelépés a turisztika területen varható, mivel Budapesten hozzák létre a kelet-közép-európai országok és Kína regionális idegenforgalmi központját. A Magyarországra látogató kínai turisták száma dinamikusan nő, dacára a közvetlen légi kapcsolat hiányának. A két kormány ezért megkezdi a tárgyalásokat a Magyarország és Kína közti közvetlen repülőjárat esetleges helyreállításáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!