2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

A KGB-től kapott kiképzést a szocialista jelölt

,

2014. november 3., hétfő 16:50, frissítve: kedd 10:49

KGB-s kiképzést kapott a szocialisták újpesti időközi választáson induló képviselőjelöltje, ennek ellenére az MSZP továbbra is őt támogatja. A baloldali kis pártok viszont nem álltak ki Horváth Imre mellett. Az LMP elképzelhetőnek tartja, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnak tárgyalnia kell a KGB-s múltú szocialista jelöltről.

A Magyar Nemzet szellőztette meg, hogy KGB-s múltja van az MSZP újpesti országgyűlési képviselőjelöltjének. Horváth Imre – a napilap birtokába jutott dokumentumok szerint – 1984-ben kitűnő eredménnyel végezte el a Szovjetunió titkosszolgálatának öt hónapos továbbképzését. A kurzus a határőr-alakulatok taktikai irányításáról és hadvezetési ismeretekről szólt. A politikus Magyarországon is szerzett határőr képesítést, és a 90-es években alezredesként teljesített szolgálatot. Nyugdíjazása után, a 2000-es években portásként dolgozott az újpesti önkormányzatnál, 2006-ban pedig önkormányzati képviselő lett. A szocialisták hétfői frakcióülésük után kiálltak jelöltjük mellett.

– Nem KGB-s!
– Megkérdezték tőle?
– Természetesen beszéltünk, még mielőtt jelöltté vált, nem KGB-s.
– Ezt határozottan állítja?
– Nincs okom kételkedni – nyilatkozta Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

A szocialista pártelnök szerint ez csak egy képzés volt, amelyre szakmailag volt szüksége Horváth Imrének. Tóbiás József szerint ez vállalható egy országgyűlési képviselőnél: „Ő egy a szakmai előremeneteléhez szükséges feladatot hajtott végre, szakmai képzésen vett részt 30 évvel ezelőtt, amit, ha jól emlékszem, más szövetségesi rendszerben nem lehetett volna elvégezni, ha egy kicsit utánanéznek a szakmai kompetenciának a kormányban, akkor fognak találni más neveket is” – mondta Tóbiás József.

Tóbiás nem mondta el, kikre gondolt. A korábbi szövetséges Demokratikus Koalíció alelnökét is megkérdeztük az ügyről, de Vadai Ágnes kitérő választ adott: „A szóban forgó úriember nem a mi jelöltünk, a Demokratikus Koalíció nem indít jelöltet ezen a választáson és nem támogatja a jelöltet.”

Az Együtt–PM sem támogatja a szocialista jelöltet, szerintük Horváth Imrének tisztáznia kell magát. „Egy politikai szereplőt ilyen típusú, zavaros háttérrel nem támogatunk. Nagyon fontosnak találjuk, hogy a magyar politikai életben mindenféle titkosszolgálati múlt maximális módon ki legyen zárva, és ha vele, Horváth úrral kapcsolatban felmerült, nagyon sürgősen tisztáznia kell magát” – mondta Szelényi Zsuzsa, az Együtt–PM országgyűlési képviselője.

Az LMP-s Szél Bernadett azt sem zárja ki, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnak tárgyalnia kell a KGB-s múltú szocialista jelöltről. „Egy olyan helyzetben, amikor a Kovács Béla-ügy folyamatban van, akkor nyilván kiemelt érzékenységgel kell kezelni az ilyen ügyeket. Az is felmerült, hogy az oroszok a mi kormányzati szoftvereinken kémkedtek, ilyen hírek is érkeztek az Egyesült Államok irányából, tehát egy olyan helyzet van, amit minden magyar állampolgárnak és a parlamentnek is kiemelt érzékkel kell kezelni” – vélekedett Szél Bernadett.

Újpesten november 23-án választanak új országgyűlési képviselőt. A voksolást Kiss Péter halála miatt kell megtartani.

A Fidesz megdöbbent

A Fideszt megdöbbentette, hogy a jobbikos Kovács Béla kémügye után az MSZP újpesti országgyűlési képviselőjelöltjéről derült ki, hogy KGB-s kiképzésen vett részt. Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke szerint méltatlan a magyar emberek képviseletére egy olyan személy, aki egy idegen hatalom titkosszolgálatához köthető. A politikus közleményében azt írja, a jobbikos kémügyhöz hasonlóan ez az eset is példátlan, ezért a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén foglalkozik az üggyel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!