2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

A HÖOK később tárgyalna, Orbán levelet írt

2012. december 11., kedd 20:38, frissítve: szerda 06:50

Nem tárgyalt ma a hallgatói érdekképviselet a kormány képviselőjével az állami keretszámokról. A miniszterelnök szerint a felsőoktatás átalakítását már tavaly ismertették a diákokkal.

Nem ment el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az emberi erőforrások minisztere által kezdeményezett egyeztetésre a felsőoktatás átalakításáról – a hallgatói szervezet ugyanis előbb a rektori konferenciával, a pedagógusok szakszervezeteivel, valamint a középiskolások képviselőivel egyeztetne. Nagy Dávid közleményében azt írja: gesztusértékűnek tekintik a meghívást, ezért a tárgyalásokat későbbre halasztanák.

Közben a Népszabadság az oktatási államtitkártól származó információja alapján arról írt: a kormány a szerdai döntése előtt akár módosíthat is az államilag támogatott helyek számán. Az eredeti tervek szerint 2013-ban 10 480 hallgató tanulmányait finanszírozná teljes mértékben az állam, 46 ezren pedig részösztöndíjban részesülhetnek.

Nincs meglepetés

Semmilyen meglepetést nem okozott a kormány a felsőoktatás többlépcsős átalakításával, ennek részleteit ugyanis korábban bemutatták a hallgatói érdekképviseleteknek és a rektori konferenciának is – ezt Orbán Viktor írta a HÖOK elnökének küldött levelében. A kormányfő emlékeztetett: a diákok delegációjával folytatott egyeztetéseken ott volt Nagy Dávid is, aki a HÖOK elnökeként most tiltakozik a keretszámok csökkentése ellen.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája korábban szerdára hirdetett fővárosi tüntetést az államilag támogatott férőhelyek csökkentése ellen. A rendezvényre a miniszterelnököt is meghívták.

A HÖOK elhatárolódott a pártoktól

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elhatárolódott a hétfői vonulásokhoz csatlakozó pártoktól.

„Természetesen magánszemélyként mindenkinek saját joga, hogy csatlakozzon bármilyen megmozduláshoz, úgy gondoljuk azonban, hogy a politikai pártok nem szabad, hogy rátelepedjenek a hallgatók önálló kezdeményezésére és a saját érdekeikért ezt fölhasználhassák. Ezért kértük és kérjük továbbra is a politikai pártokat, hogy maradjanak távol a HÖOK és a kapcsolódó szervezeteknek a demonstrációiról, rendezvényeiről.” - mondta el Kiss Dávid a HÖOK elnökségi tagja a Hír TV-nek.

A szocialisták viszont tovább akcióznának. A párt szóvivője egy közösségi oldalon arra biztatta a hallgatókat, hogy minden városban foglalják el a kormányhivatalokat, a minisztériumokat és a fideszes polgármesterek irodáit. Török Zsolt szerint támogatni akarják az egyetemistákat.

„A hallgatók által elfogadott, általuk megvitatott, kidolgozott majd utána megszavazott öt pontot illetve öt plusz egy pontot az MSZP tudja támogatni, de a döntéshozatalt sem befolyásolni nem akartuk, sem utána azt megkérdőjelezni nem akartuk, egyszerűen csak támogatjuk.” - fogalmazott Török Zsolt.

Bár a hétfői tiltakozáson szinte a teljes LMP frakció ott volt, a képviselőcsoport vezetője szerint ők tiszteletben fogják tartani a szervezők kérését.

Százan Miskolcon

Délelőtt Miskolcon száz egyetemista elfoglalta a helyi kormányhivatal épületét. A hallgatói keretszámok csökkentése ellen tiltakoztak. Az egyetemisták hazamentek a helyi kormányhivatalból, miután este átadták petíciójukat a borsodi kormánymegbízottnak. Ebben a többi között a tandíj és a hallgatói szerződés eltörlését követelik. Demeter Ervin a petíciót átvéve ígéretet tett arra, hogy szerdán átadja a miskolci egyetemisták javaslatait Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének.

Több helyen tiltakoztak hétfőn

Hétfőn Budapesten már tiltakoztak a hallgatók. A diákok az ELTE egyik budai épületében gyülekeztek kora délután. A Petőfi hídon át indultak el Pestre, érintették a Corvinus egyetemet, az egykori Közgázt, az ELTE belvárosi karát, majd a Kossuth tér után a Lánchídon át mentek vissza Budára.

A hallgatók vidéken is több helyen tiltakoztak. A Csongrád megyei kormánymegbízott hétfőn késő este meglátogatta a kormányhivatalban tüntető szegedi egyetemistákat. A hallgatókkal folytatott beszélgetés után elmondta, a hallgatók megértették, hogy reformokra van szükség, de a felsőoktatás átalakításának jelenlegi formáját mégsem támogatják. A kormányhivatalban a földszinten tüntetőknek éjszakára egy fűtött termet ajánlottak fel és reggelit is kaptak.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízottra záporoztak a kérdések. Több hallgató a 2008-as tandíjellenes népszavazást és a röghöz kötést kérte számon.

– Mikor arról beszélünk, hogy milyen ésszerű intézkedéseket kell tenni ahhoz, hogy Magyarország azon a mezsgyén megmaradjon, ami az életben maradást és a jövőt egyáltalán lehetővé teszi, akkor igazán a ti eltartótokról, a szüleitekről beszélünk, hogy ne kelljen az adójukat elvonni azért, hogy a közös kiadásokat lehessen olyan mértékben finanszírozni, ahogy elvárná a társadalom, mert ugye hitelből lehetne, de hát eddig az út, ami ide vezetett, az nem járható – fogalmazott B. Nagy László kormánymegbízott korábban.

Felfüggesztették a sztrájkot

A kormánymegbízott vállalta, hogy az egyetemisták javaslatait eljuttatja az oktatást felügyelő humánminiszterhez, Balog Zoltánhoz. A követelések között szerepel a köz- és felsőoktatás átfogó reformja is a férőhelycsökkentés visszavonása mellett.

– Képviselnek valamit, ráadásul tiszteletreméltó, mert nem is az ő helyzetük aggasztja őket, hanem az, hogy a mostani gimnazista gyerekeknek milyen lehetőségeik lesznek. De sok mindent megértettek, és úgy gondolom, hogy ez a beszélgetés sokat javít a helyzeten, úgyhogy mi szeretettel várjuk őket itt a kormányhivatalban – mondta B. Nagy László.

A tüntetők az éjszakát egy fűtött teremben töltötték a kormányhivatal épületében. A találkozót követően a szegedi hallgatók úgy döntöttek, hogy ideiglenesen felfüggesztik ülősztrájkjukat a kormányhivatalban. A kormánymegbízott ugyanis megígérte nekik, hogy tolmácsolja kéréseiket.

„A diákok lesznek az átalakítás nyertesei”

A diákok lesznek a felsőoktatási rendszer átalakításának a nyertesei – ezt a Fidesz szóvivője mondta a köztévé reggeli műsorában. Selmeczi Gabriella szerint az a legfontosabb, hogy a kormány képviselői le tudjanak ülni vitázni a szakemberekkel és a diákok képviselőivel is, hogy megértsék, milyen fontos a mostani átalakítás.

Hoffmann nem mond le

Nem mond le a hallgatói tiltakozások miatt Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár a Hír TV kérdésére azt mondta: az államtitkárság kész a tárgyalásokra, annak ellenére, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elutasította az egyeztetésre irányuló kérésüket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!