2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

A hó fogságában - ingyenes a tömegközlekedés

2013. január 14., hétfő 11:15, frissítve: hétfő 15:11

Káosz alakult ki a fővárosi közlekedésben a havazás miatt, buszok fordultak keresztbe, villamosok álltak le. Az ország jelentős részén havazik, a Veszprém megyei Hidegkutat elzárta a külvilágtól a hó.

Elzárta a külvilágtól a havazás a Veszprém megyei Hidegkutat. A Győr-Moson Sopron megyei 82-es út egy szerpentines szakaszát pedig lezárták a kamionforgalom elől. A teherautókat alsóbbrendű útra terelik. De lezárták a kamionok elől a szlovén és a horvát határátkelőket is a szomszédos országok hatóságai. A kamionok se kifelé, se befelé nem használhatják az átkelőket, a személyforgalom azonban továbbra is nyitott. „A hókotrók, hómarók folyamatosan takarítják a havat Hidegkútnál. A személyautókkal már járható ez a szakasz, a buszok azonban még nem tudnak kijönni a településről. A Dunántúlon, Nógrád és Heves megyében a látótávolság 200 méterre csökkent. Eddig átlagosan 15-20 centiméter hó hullott, de Zala megye egyes területein ez már 30 centiméter” – nyilatkozta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.


Elakadt kamionok akadályozzák a közlekedést országszerte több helyen is. Több baleset is történt a havazás miatt. A tűzoltókat reggelig 25 helyszínre riasztották, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében. „A 10-es úton, a solymári körforgalomban felborult egy fát szállító teherautó. Emiatt hosszú sor alakult ki. Az ország több pontján elakadt kamionok és árokba borult buszok akadályozzák a forgalmat” – szögezte le Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.


A havazás miatt káosz alakult ki a budapesti közlekedésben. A szentendrei felüljárón egy keresztbe fordult busz miatt állt le a forgalom. A hó főként a budai hegyekben és a külső kerületekben okoz fennakadásokat a forgalomban. A tömegközlekedés járatai elindultak, de a csúszós utakon lassan haladnak, a kötött pályás közlekedést pedig a váltók lefagyása, hóval való eltömődése nehezíti. Emiatt a legtöbb vonalon késésre kell számítani.

Ingyenes a tömegközlekedés

A főváros vezetése azt tanácsolja, az autósok inkább válasszák a tömegközlekedést, amit a mai napra ingyenessé tettek. Itt 15-30 perces késésekre lehet számítani. Az 1-es villamos bizonyos szakaszon nem közlekedik, a 17-es villamos leállt. Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivőjének elmondta, éjjel 67 hókotró dolgozott az utakon. A reggelre leesett nagy mennyiségű havat már száz géppel takarítják. Mindenkit behívtak a szabadnapjáról, még a kukásautó-sofőröket is bevonták a takarításba. Előreláthatólag hat óra múlva végeznek a főutak takarításával, utána jön a háromezer kilométeres mellékutak megtisztítása. A mai napi hótakarítás a fővárosnak 80-100 millió forintjába kerül.

Baranyában is lelassult a közlekedés a havazás miatt, de ott nem volt olyan jelentős a havazás. A Hír Televízió helyszíni tudósítójának beszámolója szerint reggelre minden út jól járható lett. Dél-Dunántúlra esőt, ónos esőt várnak, így jégmentesítésre készülnek.

Egyre több vonalon késnek a vonatok is. Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás mellett az ónos eső is váltóállítási problémákat okoz. A váltókat hóeltakarító személyzet tisztítja. De a nagy szél miatt minden egyes vonat után újra kell takarítaniuk a váltókat.

A Liszt Ferenc repülőtéren is fennakadást okoz a havazás. Egy ideig mindkét futópályát le kellett zárni, jelenleg is csak az egyik használható. A járatok menetideje 15-25 perccel hosszabb a szokásosnál, az ilyenkor szükséges jégtelenítés miatt, a futópályát folyamatosan takarítják. Az utasoknak azonban ajánlott jóval a gép indulása előtt elindulni a kiszámíthatatlan útviszonyok miatt.

Vesztegelnek a kamionok

Áll a forgalom az M3-as autópálya budapesti szakaszán. A fővárosban ugyanis a Reitter Ferenc utcai felüljárót lezárták a forgalom elől, így a Budapestre igyekvők az autópályán nem tudnak bejönni. Kamionok vesztegelnek az M3-ason, mert az emelkedőn nem tudnak felmenni, a lejtőn viszont le. Így többen betértek a közeli pihenőhelyre, és abban bíznak, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet. Az úttakarításában az is problémát jelent, hogy az összegyűlt kocsisor miatt az adott útszakaszon nem tudják takarítani a havat.

Havazás, hóátfúvás, ónos eső. Az előrejelzés szerint a havazást lassan leváltja az eső, havas eső. Azonban a hétvégére ismét a havazás lesz túlsúlyban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!