2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

A Hezbollah is célba vehette Izraelt

2014. július 14., hétfő 11:05, frissítve: szombat 07:47

Ismét Libanon felől lőttek rakétákat Izrael felé. A Hír TV által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint a támadás mögött a Hezbollah állhat, mert a terrorszervezet szimpatizál a palesztinok ügyével.

Jordániában kezelik a vasárnapi izraeli katonai akciók hat sérültjét. A kezelésről maga a jordániai király rendelkezett, hogy levegye a terhet a túlterhelt gázai kórházakról. „Hat sérült palesztint szállítottak ide a királyi egészségügyi szolgálattól őfelsége a király és a koronaherceg parancsa alapján. A jordániai hadseregnek sikerült kihoznia a sérülteket, akik ma megérkeztek. Különböző állapotban vannak. Ezt úgyszintén őfelsége rendelte el azért, hogy levegyük a terhet és a szenvedést a palesztin emberekről a Gázai övezetben” – közölte Mohammed al Momani jordániai médiaügyi miniszter.

Mindeközben újabb rakétatámadás érte Izraelt Libanon felől, az izraeli hadsereg válaszul libanoni célpontokat támadott. „Azt mondhatjuk, hogy Libanon nem más, mint a Hezbollah, a Hezbollah pedig nem más, mint Irán, ugye itt egy síita szervezetről van szó, amit Irán már nagyon masszívan, a nyolcvanas évek óta – mikor Khomeini ajatollah visszament Iránba, azóta – segít, és igyekszik kiépíteni egy ilyen masszív síita bástyát ott a Levantén, ami sikerült is neki. Mivel egy viszonylag radikális csoportról van szó, amelyik szimpatizál a palesztin üggyel, ráadásul a radikális Hamásszal, elképzelhető, hogy beszállnak segíteni, vagy technológiával, vagy rakétákat küldenek nekik, vagy pedig bezavarják őket onnan is, hogy Izrael kénytelen legyen két fronton harcolni” – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Ez volt a harmadik rakétatámadás, amelyet a gázai konfliktus során Libanon felől indítottak Izrael ellen. „Szerencsére csak ingatlan sérült. Nincs sebesült, néhány gyermek sokkot kapott, őket most kezelik. Úgy tűnik, és nagyon remélem, hogy nem keveredünk bele semmi jóval komolyabba, és visszatérhetünk a napi rutinunkhoz” – mondta Yoram Israeli, a Mateh Asher tanács vezetője.


Az egyik kibucban lakó magyar származású férfi azt mondja: bár a kormány mindent megtesz a védelmük érdekében, minden házhoz bunkerszobákat építtettek, de a védekezés helyett egyszer és mindenkorra véget kellene vetni a konfliktusoknak. „Lehetne olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek tényleg biztosítják, hogy ne csak egy-két évre, egy ilyen nagyobb szabású beavatkozások után legyen csönd, hanem tényleg egyszer és mindenkorra, tehát magyarul demilitarizálni, leszerelni az egész Gázai övezetbeli terrorarzenált” – mondta Róna Asher.

A konfliktusban a legfrissebb adatok szerint már több mint 170 palesztin vesztette életét és ezernél is többen sebesültek meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!