2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

A héten eldőlhet az Újpest FC sorsa

2014. március 17., hétfő 12:43, frissítve: kedd 12:35

A belga tulajdonos korábban kijelentette: nem hajlandó tovább finanszírozni a lila-fehér klubot, ha az MLSZ nem engedi, hogy tiszta lappal, adósságok nélkül folytathassa szereplését a csapat.

Roderick Duchatelet cége 2011 októberében vásárolta meg az Újpestet Tolnai Sándortól, az előző tulajdonostól. Névleges áron, mindössze egy euróért. A belga üzletember több mint 94 százaléknyi üzletrészhez és rengeteg adóssághoz jutott. Azt mondja: már az adásvételkor gyanús dolgokat észlelt, ezért óvatos volt a szerződéskötéskor.

„Megérkeztem, hogy aláírjam a szerződést, és az adósság addigra, egyik napról a másikra egymillió euróról 3,5 millió euróra ugrott. Ekkor abbahagytam a tárgyalásokat. Később változtatások történtek a szerződésben. Abban egyeztünk meg, hogy ha olyan tartozás van, ami nem szerepel a listán, azt Tolnai Sándoréknak kell kifizetniük. Ha pedig a tartozás eltúlzott vagy nem létező, akkor a jövőben vitatható” – mondta Roderick Duchatelet.

Duchatelet nem sokkal később több vitatható tételt is talált az adósságállományban, majd később a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 200 milliós adóhiányt állapított meg, ami a büntetésekkel 550 millióra emelkedett. Emellett pénzmosás, okirat-hamisítás és adócsalás gyanúja miatt nyomozás is indult az ügyben. A belga tulajdonos úgy döntött, a regnálása alatt keletkezett hátralékot kifizeti, de ennél többet nem. Az Újpest viszont csak akkor menekülhetne meg, ha egy új kft. átvenné a jelenlegi cégtől a csapat indulási jogát. Az MLSZ azonban erre csak akkor ad engedélyt, ha a belga tulajdonos fizet.

„Ez nem a pénzről szól. Az MLSZ azt a feltételt szabta, hogy erre a tartozásra vállaljak garanciát. De nem fogom kifizetni, mert ha valaki bűncselekményt követ el, azt nem én fogom kifizetni. Ez az előző tulajdonosnak lenne a dolga. Az MLSZ-nél ez egyébként nem lehetne feltétel. A sporttörvény szerint lejárt adótartozással nem lehetne átruházni az indulási jogot, de ez nem egy lejárt tartozás” – mondta az Újpest FC tulajdonosa.

Az MLSZ elnöksége előreláthatóan csütörtökön hoz döntést az ügyben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!