2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A házhoz szállítás is tilos vasárnap – vagy mégsem?

2015. január 6., kedd 18:55, frissítve: csütörtök 09:00

A házhoz szállítást is korlátozza a vasárnapi boltbezárásról szóló törvény, a hét utolsó napján csak rendelni lehet, csomagolni és kiszállítani nem – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem ért egyet a tárcával.

Most még a legtöbb cégtől a hét bármelyik napján lehet házhoz szállítást kérni. Március 15-től ez is változik. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a házhoz szállítást is korlátozza a vasárnapi boltbezárásról szóló törvény.

A jogszabály ugyanis a kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozik, így a csomagok vasárnapi összekészítését és a kiszállítását is tiltja. Rendelni azonban továbbra is lehet majd a hét utolsó napján, az árut viszont leghamarabb csak hétfőn szállíthatják ki. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezt vitatja.

„A törvény a kereskedelem nagyobb részében valóban korlátozza a vasárnapi munkavégzést, vannak kivételek, az internetes értékesítés házhoz szállítása véleményem szerint ide tartozik” – fogalmazott. Vámos György hangsúlyozta: bár a vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelemre terjed ki, de törvényben a részletek meghatározásánál már kizárólag az üzletek nyitva tartásáról van szó.

A törvényalkotási bizottság elnöke nem ismeri a részleteket. Gulyás Gergely szerint azonban a tárca értelmezése az irányadó.

A házhoz szállítás korlátozása leginkább a Tescót érintheti. Az üzletlánc még vizsgálja a kérdést, ezért egyelőre nem nyilatkoznak. A kisebb cégeket kevésbé sújtja majd az intézkedés.

Először március 22-én lesznek zárva vasárnap az üzletek. Csak azok a kisboltok lehetnek majd nyitva, ahol a tulajdonos vagy családtagja áll a pénztárnál. A korlátozás nem vonatkozik továbbá például a gyógyszertárakra, a reptéren, pályaudvarokon működő üzletekre, a piacokra és a benzinkutakra sem.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!