2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

A Ház előtt az alaptörvényhez kapcsolódó módosítások

2013. április 16., kedd 12:25, frissítve: szerda 08:51

Az alaptörvényhez kapcsolódó módosításokat tárgyalja ma az Országgyűlés. A csaknem húsz jogszabályt módosító kormányzati előterjesztés között szerepel, hogy a legfőbb ügyész nem lesz jogosult ügyáthelyezésre. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indítványa alapján az OBH elnöke csak akkor jelölhet ki másik bíróságot, ha az illetékes törvényszéknek az országos átlagot meghaladó ügyteherrel kell megbirkóznia. A kormány szerint csak az eddigi szabályokat erősítették meg, az ellenzék viszont politikai beavatkozásról beszélt az Országgyűlésben.

A bírósági ügyek áthelyezése nem példa nélküli az Európai Unióban, Hollandiában 2004 óta bevett gyakorlat – közölte az igazságügyi államtitkár, amikor az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódó törvényi változtatásokat ismertette a parlamentben. Répássy Róbert emlékeztetett, hogy Magyarországon 2011 óta van mód más bíróság kijelölésére, a mostani törvénymódosítás jogállami garanciákkal erősíti a szabályozást. Az államtitkár azt mondta: ügyáthelyezést a legfőbb ügyész, a törvényszékek, illetve az ítélőtáblák elnökei indítványozhatnak, a döntést továbbra is az Országos Bírósági Hivatal elnöke hozza meg, de az Országos Bírói Tanács egyetértésével.

„Ezen túlmenően a javaslat mind az OBH elnökének határozata, mint az az alapján foganatosított intézkedés ellen jogorvoslatot biztosít, a javaslat biztosítja a kijelölésről szóló döntések teljes nyilvánosságát is – fogalmazott Répássy Róbert. – Bár a javaslatban még nem szerepel ez a kitétel, hadd említsem meg azt a hétfőn benyújtott módosító javaslatot is, amely szerint a bíróság kijelölésének intézménye nem lenne alkalmazható azokban az ügyekben, amelyekben az Európai Unió kötelező jogi aktusának alkalmazása merül fel” – tette hozzá az igazságügyi államtitkár.

Az ellenzéki szocialisták vezérszónoka szerint a törvénymódosítás igazolja, hogy a kormányoldal valódi szándéka a politikai jellegű ügyek áthelyezése volt egyik bíróságról a másikra. „Konkretizálták most ebben a javaslatban az áthelyezendő vagy az áthelyezhető ügycsoportokat. És hadd fogalmazzak úgy, hogy ezzel kibújt a szög a zsákból” – fogalmazott Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő.

A törvénymódosítás kizárja az Országos Bírósági Hivatal kilenc évre kinevezett elnökének újraválasztását, a Kúria elnökének és a legfőbb ügyésznek pedig megadja azt a jogot arra, hogy utólagos normakontrollt kérjenek az Alkotmánybíróságtól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!