2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

A Hamász szerint foglyul ejtettek egy izraeli katonát

2014. július 21., hétfő 07:06, frissítve: hétfő 15:52

Foglyul ejtett egy izraeli katonát a Hamász, bár ezt tagadja a jeruzsálemi vezetés. Vasárnap volt a gázai offenzíva legvéresebb napja, több mint 100-an haltak meg, többségében palesztinok.

Foglyul ejtett egy izraeli katonát a Hamász – legalábbis ezt állítja a palesztin szervezet. Az izraeli vezetés tagadja az elfogást, szerintük a palesztinok csak az egyik lelőtt izraeli katona dokumentumait lopták el és azokat hozták nyilvánosságra. Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ biztonsági tanácsának az összehívását kezdeményezte.

Vasárnap volt a gázai offenzíva legvéresebb napja. Több mint százan haltak meg, nagyrészt palesztinok, de az áldozatok között van tizenhárom izraeli katona is. A két hete tartó offenzívának már több mint 500 halottja van, a hétfő hajnali támadásokban 20-nál több ember halt meg.

Tüzérségi támadással kezdődött a hét a Gázai övezetben. Az izraeli tankok a Hamász állásait próbálják megsemmisíteni. Ez a hétvége volt a legvéresebb az izraeli–palesztin szembenállás elmúlt éveiben. A zsidó állam 18 katonát vesztett, többet, mint a 2008-as háború óta bármikor. A palesztinoknál a csaknem száz áldozat háromnegyede civil.

„Mindkét fél népirtást csinál. Ezt egyszer ki kell mondani.” – Nógrádi György szerint az Egyesült Államok és az Arab Liga nyomásgyakorlásán múlik, hogy mikor lesz tűzszünet, de a békemegállapodás így is kizárt, mert szakadék van az izraeli és palesztin követelések között.

„A Hamászt szét lehet verni. Ebben az esetben a Hamásznál sokkal radikálisabb erők veszik át a hatalmat Gázában. Máshogy fogalmazva, Gázára kéne megoldás, de erre Netanjahu nem kész. Próbál háttéralkut kötni Egyiptommal, de hogy ez bejön-e, azt az elkövetkező hónapokban tudjuk meg” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő a Hír TV stúdiójában.

A palesztin elnök az ENSZ Biztonsági Tanács összehívását követelte, a világszervezet főtitkára pedig az Arab Liga katari elnökével tárgyalt a tűzszünetről. Az amerikai elnök ismét telefonon fejezte ki aggodalmát az áldozatok növekvő száma miatt az izraeli miniszterelnöknek. A harc beszüntetésére egyik fél sem hajlandó.

„Mi nem akartuk ezt az offenzívát, csak ránk kényszerítették, de akkor már végigcsináljuk, amíg nincs eredménye. Tönkretesszük a Hamász infrastruktúráját és biztosítjuk a békét az izraeli lakosságnak” – közölte Benjamin Netanjahu.

Az izraeli kormányfő antiszemita támadásnak tartja, hogy a török miniszterelnök a náci háborús bűnökhöz hasonlította az izraeli hadsereg offenzíváját és a civil, többnyire gyerekáldozatokat.

Tiltakozások világszerte

A gázai offenzíva miatt csaptak össze francia tüntetők Párizs külvárosában a rendőrökkel. A tüntetők autókat gyújtottak fel és kirakatokat törtek be. Eredetileg egy zsinagógát akartak megtámadni, de ezt a rendőrség megakadályozta. Az izraeli háború ellen Európa és az Egyesült Államok több városában tüntetések voltak. Bécsben 11 ezren, Amszterdamban és Londonban háromezren követelték a háború leállítását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!