2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A Hamász nem kér a tűzszünetből

,

2014. július 15., kedd 07:38, frissítve: kedd 13:04

A palesztin elnök üdvözölte, a Hamász katonai szárnya viszont csak feltétellel fogadná el a gázai konfliktus rendezésére vonatkozó egyiptomi javaslatot. Az indítvány már ma fegyvernyugvást vezetne be. Izrael elfogadta az indítványt, a Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnya viszont a zsidó állam elleni támadások fokozását ígérte.

Az egyiptomi kormány tűzszüneti javaslata vethet véget az egy hete tartó gázai hadműveleteknek. Az elképzelés szerint már kedden életbe lép a fegyvernyugvás, illetve tárgyalások kezdődnének Izrael és különböző palesztin frakciók között annak érdekében, hogy beszüntessék a hadműveleteket. „Az egyiptomi kezdeményezés a főbb elemekre koncentrál: az ellenséges cselekedetek megállítása, az izraeli átkelők megnyitása, és minden más kérdés megvitatása. Akkor lép életbe, ha mindkét fél leállítja az ellenséges cselekményeket” – mondta Sameh Sokry egyiptomi külügyminiszter.

A Fatah párti palesztin elnök üdvözölte a kezdeményezést. A palesztin egységkormány másik tagja, az övezetet irányító iszlamista Hamász elnöke jelezte, megkapták a javaslatot, első nyilatkozatában ismételten elítélte az izraeli hadműveleteket, amelyek már majdnem kétszáz halálos áldozatot követeltek. „Minden egyes vércsepp fontos a számunkra. Együtt érzünk ezekkel a családokkal, és mindenki mellettük áll. De ez a vérontás arra kényszerít minket, hogy még elkötelezettebben harcoljunk jogainkért, megállítsuk ezt az agressziót, és véget vessünk ennek a helyzetnek Gázában és Ciszjordániában” – mondta a Hamász helyettes vezetője.

A terrorszervezetként nyilvántartott Hamász katonai szárnya rakéták százait lőtte ki a zsidó államra. Az Ezzedín el-Kasszám Brigádok elutasítják az egyiptomi indítványt, és azt ígérik, addig fokozzák az Izrael elleni támadásokat, amíg nem engedik el a palesztin foglyokat, illetve nem enyhítenek a gázai gazdasági blokádon.


Az izraeli biztonsági kabinet a miniszterelnök javaslatára viszont elfogadta a fegyverszüneti javaslatot. Várhatóan még ma délelőtt izraeli tárgyalódelegáció érkezik az egyiptomi fővárosba a részletek kidolgozására.

A tűzszünet életbelépése előtt mindkét fél támadást hajtott végre. A Gázai övezetben három palesztin meghalt, a Sínai-félszigeten pedig tíz izraeli sebesült meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!