2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

A Gyorskocsi utcában a demonstrálók

2013. március 30., szombat 19:47, frissítve: szombat 20:19

Megérkeztek a Gyorskocsi utcába azok a demonstrálók, akik a Fidesz Lendvay utcában található székháza elől vonultak a rendőrség épülete elé, hogy így tiltakozzanak a március 7-i „székházfoglaló” hahás diákok szerintük jogszerűtlen előállítása ellen.

A Gyorskocsi utcához érkeztek azok a tüntetők, akik demonstrációt tartottak szombat délután a Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján, illetve az alaptörvény negyedik módosításának április 1-jei hatálybalépése előtt a párt Lendvay utcai székháza előtt. Az MNO tudósítója arról számolt be, hogy a II. kerületben, a Kacsa utca és a Gyorskocsi utca sarkán a tüntetők szembe találták magukat a rendőrsorfallal, jelenleg tartanak az előkészületek: beszédet mondanak majd az aktivisták – élükön Rózsa Milánnal.

TGM: Bojkottálják a választást

Korábban, a Lendvay utcában megtartott demonstráción többen a jövő évi választásokra való részvételre hívták fel a figyelmet, utalva ezzel egy korábbi rendezvényükre, amelyen Tamás Gáspár Miklós (TGM) filozófus azt javasolta, hogy a „demokratikus ellenzéki pártok” bojkottálják a választást. Ezt megelőzően a Hír TV tudósítója arról számolt be, hogy több százan jelentek meg a székháznál. Mint kiderült, magukat civileknek nevező személyek egymás után szólaltak föl. A jelenlévők transzparensekkel tiltakoztak, amiken az állt: „független Alkotmánybíróságot”.

A tüntetésen bejelentették, további megmozdulásokat szerveznek mindaddig, ameddig „a Fidesz önkényes játékai véget nem érnek”. Az MNO helyszíni tudósítója pedig azt jelentette, hogy „Békés ünnepeket” feliratú molinó fogadta a tüntetőket.

A Lendvay utcában egyébként beszédet mondott többek között Kőszeg Ferenc, aki a Kádár-korszak idején a demokratikus ellenzék képviselője volt, valamint Hammer Ferenc szociológus is. A szakember a helyszínen arra hívta fel a figyelmet: „a helyzet rendkívüli, mert a pocakos szociológusok állnak a barikádon”. Kőszeg Ferenc véleménye pedig az, hogy a demokratikus ellenzék választási bojkottja nem vezet sehová.

A tüntetők aztán a Gyorskocsi utcába vonulnak a Fidesz-székház elől, hogy ott a „jogtalan előállítások” ellen emeljenek szót. Ide szállították ugyanis azt a három embert, akiket a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalása miatt állított elő az ORFK péntek reggel.

A helyszínről az MNO úgy értesült, a menethez az Andrássy úton zombivá maszkírozott szerepjátékosok csatlakoztak, párhuzamosan haladtak a tüntetőkkel a Kodály köröndig.

Ismert, március 7-én tüntetők hatoltak be a Fidesz-székház udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója Bajnai Gordon volt miniszterelnököt nevezte meg a blokád felelőseként.

Most szombaton szintén az alaptörvény negyedik módosítása elleni tiltakozásul gyűltek össze a demonstrálók a pártszékháznál, ám az időpontválasztás is üzenetértékű: huszonöt évvel ezelőtt, 1988. március 30-án alapították a Fideszt. A tüntetést a Facebookon szervezték.

Forrás: Hír TV / MNO

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!