2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A gép törzsben lehet a holttestek nagy része

2015. január 2., péntek 17:13, frissítve: szombat 07:23

A víz alatt folytatják a lezuhant maláj gép roncsainak keresését. Az indonéz hatóságok Franciaországtól kapnak segítséget a feketedoboz felkutatásához. A roncsok egy öt kilométeres szakaszon szóródhattak szét Borneó sziget déli partjai közelében. Eddig harminc holttestet emeltek ki a tengerből.

A múlt vasárnapi repülőgép-katasztrófa áldozataiért imádkoztak egy indonéziai mecsetben. Az Air Asia járatán utazók nagy része indonéz volt, a gép a szigetországból Szingapúrba tartott, amikor eddig ismeretlen okok miatt lezuhant. „Azért imádkozunk, hogy jótetteiket fogadja el Allah, a bűneiket pedig bocsássa meg” – mondta a surabayai mecset szóvivője.

A kutatóhelikopterek a roncs több darabját megtalálták, a törzset viszont nem – a hatóságok szerint ott lehet a holttestek nagy része. Az elhunytak többségének földi maradványai még nem kerültek elő, ahogy a repülőgép feketedoboza sem. A szakértők úgy vélik, a törzs a Jáva-tenger fenekén, mintegy 30 méter mélyen lehet, a keresés ezért a víz alatt folytatódik.

„További hajókat, tartályhajókat küldtünk ki. Ha azt kérdik, miért küldtem tartályhajókat, az a válaszom: azért, mert nem akarom, hogy bármi elkerülje a figyelmünket, amíg a keresőhajóknak üzemanyagért kell menniük” – nyilatkozta Bambang Soelistyo, az indonéz kereső- és mentőszolgálat igazgatója.

Az indonéz hajók, valamint a segítségükre kivezényelt amerikai és szingapúri vízi járművek az eredetileg tengeralattjárók észlelésére használt hanglokátorral fésülik át a tengerfeneket. A franciák által küldött akusztikai műszereket viszont egyelőre nem lehet bevetni a keresésben a túl nagy hullámok miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!