2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

A földadó ellen tüntetnek

2015. január 22., csütörtök 12:30, frissítve: szombat 11:42

A földadó ellen tüntetnek a balmazújvárosi gazdák. Mintegy 100 traktorral félpályás útlezárást tartanak délutánig.

A földadó ellen tüntetnek a balmazújvárosi gazdák a település polgármesteri hivatala előtt, illetve a városból kivezető útszakaszokon. A demonstráció 8 órakor kezdődött. A gazdák több mint 100 munkagéppel vonultak utcára – mondta a Hír Televízió helyszíni tudósítója. A kiterjesztett telekadó – amit az önkormányzat ki akar vetni – még a kiskerttulajdonosokat is érintené, és aranyhektáronként 300 forintot szednének be, amely hektáronként 10 ezer forintos kiadást jelenthet számukra. Balmazújvárosban sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, így több mint 1000 főt érintene az új adó. A gazdák elviselhetetlennek nevezték az újabb terhet. Szerintük emiatt drágábban tudják majd eladni a portékájukat, így versenyhátrányba kerülhetnek a többi termelővel.

Balmazújváros polgármestere, Veres Margit úgy fogalmazott, a települési adóra az útfelújítások folytatása miatt van szükség, amelyeket az elmúlt nyolc évben már megkezdtek. Mivel nem kaptak uniós forrásokat az útépítésekre, útjavításokra – amely mintegy 10 kilométeres szakaszt érint –, így kénytelenek voltak valahonnan pénzt szerezni. Veres Margit elmondta, hogy másfél hónappal ezelőtt mondta el a földadó bevezetésének gondolatát a testületi ülésen, amire – állítása szerint – akkor senki nem reagált negatívan, és azóta sem keresték meg a gazdák, lakosok a polgármester asszonyt, hogy egyeztessenek. Hozzátette, a földadó a leghumánusabb adónem, amit kivethetnek, hiszen ha a kommunális adót emelték volna meg – ami minden családtól elvett volna 9 ezer forintot –, azt nem tudta volna befizetni a szegényebb réteg.

Szűcs Gergely, a demonstráció egyik szervezője a Hír Televíziónak elmondta, leültek tárgyalni a polgármesterrel. Mindkét fél kompromisszumkész volt, és az álláspontok is közeledtek. A gazdák örömmel vették, hogy a beszedett adóból a külterületi földutakat is javítani fogja az önkormányzat. A gazdák természetesen részt kívánnak venni a közteherviselésben – zárta a demonstráció egyik szervezője.

A tüntetők – terveik szerint – délután 4 óráig maradnak a városháza előtt. Ha nem hoz eredményt a mostani tüntetés, és nem vonják vissza a földadót, akkor újabb demonstrációt tartanak majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!