2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

A fideszes képviselő sem érti a útdíj bevezetését

,

2015. január 23., péntek 20:00, frissítve: szombat 11:41

Bírálja a módosított útdíjrendeletet Tatabánya korábbi polgármestere, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Bencsik János nem érti, hogy milyen adatok alapján tették fizetőssé az M1-es autópálya eddig ingyenes szakaszát Tata és Tatabánya között. A Mozgáskorlátozottak Egyesületének vezetője úgy nyilatkozott: hiába kérték a kormánytól a rokkantak díjmentességét, egyelőre csak áprilisi kompenzációról döntött a kabinet.

A Mozgáskorlátozottak Egyesülete hat járművet üzemeltet, jellemzően Pest megyében. Az év elején minden autóra megvásárolták a megyei matricát. Mivel a járművek hét főnél több személy szállítására is alkalmasak, az új rendszer szerint nem öt-, hanem tízezer forintot kellett fizetni utánuk. A jövőben ennél kevesebbet fizet az egyesület, de még nem tudni, mennyivel. A kormány úgy döntött, a mozgáskorlátozottak mellett a négy- és több gyerekes családok is utólagos kompenzációt kapnak.

Az egyesület elnöke azt mondja, egyebek között azt kérték a kormánytól: a támogató szolgálatok autói és a falugondnoki gépkocsik után ne kelljen útdíjat fizetni. „Ezek a szolgálatok alulfinanszírozottak, a díjfizetés is probléma, nem oldódott meg. Elhangzott egy ígéret, hogy áprilistól majd jogszabály-módosítás folytán valamiféle kompenzáció van. Erről nem tudjuk, hogy mi. Bízunk benne, hogy olyan változás, amely valóbban pozitív dolgot hoz a mozgássérült emberek számára is” – mondta Hegedűs Lajos.

A repülőtérre vezető 4-es útért a jövőben nem kell fizetni, ahogy az M8-ason a Pentele hídon és az M9-eshez tartozó szekszárdi hídon sem. Útdíjköteles marad viszont az M0-s körgyűrű több szakasza, és például az M1-es sztráda Tatabánya és Tata közötti szakasza is. A térség fideszes országgyűlési képviselője a közösségi oldalon kritizált. Bencsik János azt írta, nem érti, hogy milyen adatok alapján tették fizetőssé az eddig ingyenes autópálya-szakaszt, választ ugyanis még ő sem kapott az illetékesektől.

A székesfehérváriak is tiltakoznak. A Demokratikus Koalíció megismétli korábbi akcióját, és forgalomlassító tüntetést szervez január 30-ára. Azért tiltakoznak, mert az M7-es autópálya eddig ingyenesen használt, székesfehérvári szakaszáért is fizetni kell a jövőben. „A január 10-ei tüntetésünket megismételjük, sokkal több autóval, mindkét oldalon. Szeretnénk elérni, hogy Székesfehérvár polgármestere és országgyűlési képviselője tegyen azért, hogy ez a szakasz továbbra is ingyenes legyen a székesfehérváriaknak. Környezetvédelmi szempontból is fontos volt az elkerülő szakasz, az útdíj bevezetésével a városban fog menni a nagyon nagy forgalom” – mondta Földi Judit, a párt székesfehérvári szervezetének elnöke.

Fónagy János a Hír TV stúdiójában azt mondta, húsz nap alatt már több mint egymillió matricát vettek az autósok, kétszer annyit, mint tavaly ilyenkor. Aki olyan útszakasz miatt vett matricát, amely most ingyenessé vált, február 28-áig visszaválthatja. „Aki abban a feltételezésben vette meg a matricát, hogy használnia kell, és kiderült a véglegesítésnél, hogy nem kell, és ezt sehol máshol nem akarja használni […], úgy gondolja, neki erre nincs szüksége, és nem is lesz, minden eljárási és egyéb pluszköltség nélkül a lehető legrövidebb úton visszaváltjuk” – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az útdíjjak kapcsolatos intézkedések február 1-jén lépnek hatályba. Addig azokon az útszakaszokon is kint maradnak a figyelmeztető táblák, ahol a későbbiekben nem kell útdíjat fizetni.

Wittinghoff: Szakmailag indokolatlan

Budaörs polgármestere sem elégedett a csütörtöki döntéssel. Wittinghoff Tamás szerint szakmailag indokolatlan, hogy más utakkal ellentétében az M1-M7-es bevezető szakasza továbbra is fizetős lesz. A városvezető azt mondta: több budaörsi is azt javasolta neki, hogy vessenek ki tízezer forintos dugódíjat.

„Ezzel a budaörsiekkel is kitolnánk, mert hiszen mindenkinek vannak rokonai, barátai, valaki eljön hozzájuk, ezt kifizeti. Vagy megveszi az autópálya-matricát ötezer forintért, vagy kijön ide vásárolni valahová, és akkor kifizeti a tízezer forintot is. Szóval akkor – bocsánat, hogy így fogalmazok – a hülyeséget marhasággal tetéznénk. Szóval végig kell ezeket gondolni, és nem szabad ostoba lépésekre nagyon rossz választ adni” – vélekedett Wittinghoff Tamás.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!