2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A diákok ismét visszautasították a minisztert

2012. december 16., vasárnap 19:13, frissítve: hétfő 07:24

Diplomaszerzést és magyarországi munkavállalást vár el a kormány a diákoktól az ingyenes felsőoktatásért cserébe – ezt az emberi erőforrások minisztere jelentette be. Olyan koncepciót dolgoznak ki, amely megszünteti az eddig működő keretszámrendszert. Részleteket nem árult el a tárcavezető, először a hallgatói szervezetekkel akarja ismertetni a terveket. Balog Zoltán már hétfőn tárgyalt volna a diákokkal, de az érdekképviseletek ismét visszautasították a minisztert.

A miniszterelnöki felkérés után egy nappal letette az asztalra a felsőoktatás jövőjéről szóló koncepciót az emberi erőforrás miniszter. Balog Zoltán azt mondta: megszüntetik a keretszámrendszert és az eddig meglévő támogatásokat összevonják. Aki jól tanul, és vállalja, hogy a diplomaszerzés után itthon marad, annak az állam fizeti a képzés költségeit. „Ki tudtunk alakítani egy olyan rendszert, – az utolsó simításokon dolgozunk – amely valóban keretszámrendszer nélkül úgy teszi ingyenessé a magyar felsőoktatást, hogy egyetlen elvárás van a másik oldalon, a diplomaszerzés, és annak a kívánságnak vagy szándéknak a kinyilvánítása és megvalósítása, hogy Magyarországon vállaljon munkát. Mindegy, hogy állami vagy magánszférában” – nyilatkozta Balog Zoltán. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a hallgatói szerződésekkel vagy a Diákhitel kettővel, nem válaszoltak.


Az eredetileg tervezett keddi időpont helyett már hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnének a diákokkal. A hallgatók ezt korainak tartják. Hétfőn először a HÖOK testületei ülnek össze, majd a rektori konferenciával és a középiskolásokkal is tárgyalnának. A hallgatói szerződést továbbra is elutasítják. „Nagyon örülünk, hogy a kormány felismerte, hogy égetően fontos kérdésről van szó, és túl sok időt vesztegetett el az elmúlt hónapokban a valós szándékok elfedésével. Azonban azt szeretnénk jelezni, hogy jelenleg semmilyen anyagot nem kaptunk, az elhangzottak nem elegek ahhoz, hogy mi holnap a tárgyalóasztalhoz üljünk” – szögezte le Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja.

Videóval válaszolt a Hallgatói Hálózat

A Hallgatói Hálózat egy videóval válaszolt a miniszterelnöknek. Szerintük a kormánynak valójában nincs koncepciója, ezért továbbra is tüntetést terveznek hétfőre.

A szocialisták szerint Orbán Viktor a diákok jövőjével játszik. A párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a felsőoktatás átalakítása ötletszerű, a kormány pedig csak rögtönöz. Tóbiás József szerint az eddig ismert részleteket a szakma sem tudja értelmezni.

Az MSZP ne hergelje a diákokat – szólított fel a Fidesz

Ne hergeljék a tanulni akaró, jövőjükért aggódó diákokat - erre szólította fel a Fidesz a szocialistákat. A legnagyobb kormánypárt szóvivője közleményében jelezte: egyetértenek az ingyenes felsőoktatással, az oktatási kabinet pedig támogatja a kormányt, hogy megtalálja a diákok számára a legjobb megoldást.







Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!