2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A csokoládémágnás a favorit, Darth Vader kiesett

2014. május 25., vasárnap 08:43, frissítve: vasárnap 12:54

Vasárnap tartják az előre hozott elnökválasztás első fordulóját Ukrajnában. A felmérések szerint a Klicsko-féle Ütés párt jelöltje, Petro Porosenko a szavazatok csaknem 45 százalékára számíthat, mögötte jóval lemaradva Julija Timosenko volt kormányfő jelenleg 8,5 százalékon áll. Több kelet-ukrajnai választókörzetben nem lehet szavazni a vasárnapi elnökválasztáson, mert az oroszbarát szakadárok megszállták a helyi választási bizottságokat.

Nem mindenhol lesz zavartalan a voksolás: Donyeck és Luhanszk megyében oroszbarát szeparatisták zavarhatják meg a választást. A fegyveresek mindkét régióban lezárták a szavazókörzetek többségét, sok helyen elkobozták a dokumentumokat és a pecséteket is. „A keleten és a Krímben élőknek, akiknek bizonyos ismert okok miatt nem lesz lehetőségük a voksolásra, lehetőségük van arra, hogy más helyre jelentkezzenek át, és ott éljenek választási jogukkal, ahol szeretnének” – közölte korábban Oleg Kuprijenko, a kijevi választási bizottság elnöke.

Az elnöki pozícióra többtucatnyian jelentkeztek, de csak 21 hivatalos jelöltet fogadott el a választási bizottság. A Darth Vader álnéven megismert jelölt például kiesett a listáról, így csak Kijev és Odessza polgármesteri posztjáért indulhat. Az elnöki tisztségre a közvélemény-kutatások szerint a csokoládémágnásként ismert Petro Porosenko számít nagy esélyesnek, őt Julija Timosenko volt miniszterelnök követi. Ha a jelöltek egyike sem kapja meg a szavazatok 50 százalékát, június 15-én második fordulót tartanak.

Az orosz elnök azt mondta: Moszkva tiszteletben tartja az ukrán nép döntését, szerinte az államfő csak ideiglenesen lesz az ország élén. Azt, hogy pontosan mire gondolt, nem fejtette ki. Vlagyimir Putyin egy energiavállalatok vezetőinek tartott konferencián beszélt az ukrán válságról. „Nyíltan kimondhatjuk, hogy komolyan aggódunk bizonyos ukrán radikálisok nyilatkozatai miatt, amelyekben veszélyeztetik az európai gázszállítmányainkat. Reméljük, a közös érdekek előnyt jelentenek majd, és nem következik be, amitől tartunk” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az európai országok egy része – köztük Magyarország is – a legtöbb gázt Ukrajnán keresztül kapja Oroszországból. Putyin teljes ostobaságnak nevezte, hogy az európai országok azt állítják: csökkenteni kell az energiafüggőséget Oroszországtól. Szerinte nem ez a kérdés, hanem az ukrán helyzet, ami ismét megerősíti, hogy más országokon keresztül kell eljuttatni a gázt az uniós tagállamokba, ezzel pedig a dél-európai országokon keresztül húzódó Déli Áramlat szükségességére utalt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!