2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

A cél nem az, hogy a szolgáltatók bedőljenek

2013. március 11., hétfő 21:58, frissítve: kedd 10:11

A rezsicsökkentés folytatásáról beszélt az Országgyűlés szakbizottságai előtt az illetékes miniszter. A szocialisták ismét elmondták, hogy ők nem a szolgáltatókra terhelték volna a költségeket. Az egyik energetikai szakportál szerint a kormány a szabályozás hiányosságait pótolja, amikor törvényben tiltja meg a különböző közterhek áthárítását.

A nemzeti fejlesztési minisztert kitért az energiaárak 10 százalékos csökkentésére az Országgyűlés gazdasági és önkormányzati bizottságának együttes ülésén. „Nem elsőrendű elképzelésünk az, hogy ezek a cégek bedőljenek, tönkremenjenek, tehát vizsgáljuk azokat a lehetőségeket, hogy hogyan lehet az eldöntött, elhatározott rezsicsökkentést megtartani, illetve továbbvinni, kiterjeszteni” – mondta Németh Lászlóné.

A szocialisták nem a szolgáltatókra terhelték volna a rezsicsökkentés költségét. „Mennyivel jobban jártak volna a magyar állampolgárok akkor, ha a vasak vásárlására költött 800 milliárd forintot, ez a Mol-részvény és az E.ON-részvény, helyett mondjuk egymillió magyar lakás energetikai korszerűsítési programját hajtotta volna végre a kormány – fogalmazott Kovács Tibor, gazdasági bizottság szocialista alelnöke. – E lakások esetében nem 10 százalékos, hanem akár 30-40 vagy akár 50 százalékos rezsicsökkentés is elérhető lett volna.”

Az egyik energetikai szakportál szerint a kormány a szabályozás hiányosságait pótolja azzal, hogy törvényben tiltja meg az energiaszolgáltatóknak az ágazati különadó, a vezetékadó és a tranzakciós illeték áthárítását. „Eddig lehetőség volt arra a szolgáltatók részéről, hogy indokolt költségként átterheljék a fogyasztókra a különadót – mondta Szondi Réka, az Energiafocus.hu munkatársa. – Eddig a Robin Hood-adóról beszéltünk, most viszont két új adónem és a megemelt összegű Robin Hood-adó már soknak bizonyult, amit a Magyar Energia Hivatal a rendszerhasználati díjba nem épített be.”

A fejlesztési minisztérium egy törvényjavaslattal a jelenleg kormányhivatalként működő Magyar Energia Hivatalt az Országgyűlés alá rendelné, a különböző szolgáltatások tarifáit azonban a jövőben is az illetékes miniszter állapítaná meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!