2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

A britek nemet mondtak, az USA egyedül is támadhat

2013. augusztus 30., péntek 08:10, frissítve: péntek 22:11

A brit parlament nemet mondott egy Szíria elleni esetleges katonai beavatkozásra. A képviselők órákig tartó vita után döntöttek. Bár a kabinetnek ezt nem kell figyelembe vennie, a miniszterelnök azt ígérte, hogy tiszteletben tartja a képviselők határozatát. Az Egyesült Államok azonban kész egyedül is válaszcsapást mérni Szíriára. Közben a BBC egyik forgatócsoportja felvételt készített arról, hogy vadászgépek egy iskolai játszótérre gyújtóbombát dobtak. A támadásban több mint 10 gyerek halt meg.

„El a kezekkel Szíriától!” jelszóval tüntettek csütörtökön a brit parlament előtt a készülődő katonai csapás ellen.
A képviselők úgy tűnik, meghallgatták a demonstrálókat és meglepetésre leszavazták, hogy a brit hadsereg részt vegyen egy Szíria elleni műveletben. 272-en szavaztak csak igennel, 285-en pedig nemmel. A megosztottságot jelzi, hogy a kormányoldalról is majdnem 40-en elutasították a kabinet indítványát. „Nem fogadott el semmilyen lépést a Ház. Meg tudná erősíteni a miniszterelnök a képviselőknek, hogy nem használja a felségjogot arra, hogy az Egyesült Királyság részt vegyen a katonai akcióban, látva a Ház ma éjjel kifejezett szándékát” – kérte Ed Miliband munkáspárti vezető.

„Erről biztosíthatom. Had mondjam el, hogy a Ház egyik lépést sem szavazta meg. Komolyan gondolom, hogy kemény választ kell adni a vegyi fegyverek használatára, de a Képviselőház akaratát is tiszteletben kell tartani. Világos számomra, hogy a brit parlament tükrözi a brit emberek véleményét, és nem akarják a brit hadsereget akcióban látni. Megértettem, és a kormány ennek megfelelően fog cselekedni” – válaszolt David Cameron. A brit kormányfő a javaslat vitájában még arról beszélt, hogy az esetleges katonai akció csak és kizárólag vegyi fegyverek újbóli bevetésének megakadályozására irányulhat, és elképzelhetetlennek nevezte azt, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem támogatja.

A brit döntés után az amerikai védelmi miniszter azt mondta, Washingtonnak továbbra is az a célja, hogy széleskörű támogatást találjanak a szíriai akcióhoz. „Álláspontunk, hogy továbbra is olyan nemzetközi koalíciót szeretnénk alakítani, amely közösen cselekszik. Folytatjuk a konzultációkat a szövetségeseinkkel, partnereinkkel és barátainkkal” – közölte Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.


Közben az amerikai sajtó Fehér házi forrásokra hivatkozva azt írja, az Egyesült Államok akár egyoldalúan is elrendeli a Szíria elleni korlátozott katonai csapást, Barack Obama elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül, a brit parlament elutasító döntése és az amerikai kongresszus fokozódó nyugtalansága ellenére hajlandó megindítani a támadást. Döntés azonban még nincs, az akciót várhatóan azután indítják meg, hogy a múlt heti állítólagos vegyi fegyvertámadást vizsgáló ENSZ-ellenőrök elhagyják a közel-keleti országot, vagyis szombaton.

A katonai akció ellen közben Washingtonban is tüntettek. „A tömegpusztító fegyverek elleni lépés nevében a legpusztítóbb fegyvereket vetik be egy független ország ellen. A szíriaiak most már rekord számban lépik át a határt. Miért, mert félnek, hogy az amerikaiak bombázni fogják Damaszkuszt” – mondta a Válasz koalíció nemzeti koordinátora.

A technikai feltételek közben már adottak a katonai akcióhoz. A Pentagon a szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót, ezzel már öt, robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajója tartózkodik a Földközi-tenger keleti medencéjében. A Londoni hadvezetés pedig hat vadászgépet küldött Ciprusra, bár a brit védelmi tárca a feszültség növekedésével indokolta a lépést.

Van, aki támogatja az akciót

Miközben a britek elutasították, Franciaország és Kanada támogatja az Egyesült Államokat egy szíriai katonai akcióban. Izrael nem venne részt az ellencsapásban, de a hadseregét készenlétbe helyezte. A szír ellenzék bírálja a britek döntését.

Hazafelé készülnek az ENSZ fegyvervizsgálói Damaszkuszban. A misszió befejezte küldetését Szíriában és Ban Ki Mun felszólításának eleget téve szombaton kell beszámolniuk arról, hogy mit találtak az állítólagos vegyi támadás helyszínén.

Százak tüntettek a fehér ház előtt a szíriai beavatkozás ellen. Az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete szerint Amerikának nem szabad egyedül harcba indulnia. „Az elnöknek átfogó nemzetközi összefogást kell elérnie, másként propagandagyőzelemhez segíti Aszadot és Aszad azt mondhatja, hogy nagyon kevés ország támogatja az amerikai beavatkozást” – mondta Bill Richardson.

A szír felkelők, a nemzeti koalíció bírálja a briteket, szerintük az Egyesült Királyság csak a saját érdekeit nézte.
„Csalódottak vagyunk. Az Egyesült Királyság a humanitárius eredményeivel büszkélkedik, ugyanakkor nem vesznek részt abban, hogy megállítsák Aszadot a vegyi fegyverek gyermekek elleni használatában. Közelről figyeltem a vitát és úgy tűnt, hogy az a 2003-as iraki szerepvállalásról és nem a 2013-as szíriairól szólt. Ennek a vitának az eredményét az Aszad-rezsim is hallja majd, és folytatni fogja a napalmfegyverek használatát az ártatlan civileken” – mondta a Szír Nemzeti Koalíció szóvivője.

Obama szorítóban?

Nehéz helyzet elé került Barack Obama a britek döntésével a republikánusok véleménye szerint. „Nagyot csalódtam a főparancsnokunkban. Nagyon nehéz helyzetbe hozta magát és a nemzetünket, amikor azt mondta a szíreknek, hogy ne lépjék át a határvonalat, ne használjanak vegyi fegyvert a saját népük ellen; és amikor megtették, és eltelt néhány hónap, semmi sem történt. Most megtették újra, és azt mondják, hogy vannak bizonyítékaik, de nem mutatták még be. Beszéltek róla, és mi várjuk Clapper tábornok nyilatkozatát, de az elnök felé kell beszámolnia még mielőtt a kongresszus és az amerikai nép előtt tesz nyilatkozatot. Az a helyzet, hogy ezek után a kijelentéseivel papírtigrissé tesz minket a világ előtt” – fogalmazott a a parlament fegyveres erők bizottságának elnöke.

Az Egyesült Államok északi szomszédja még mindig elkötelezett a katonai beavatkozás mellett. „Mi támogatjuk a szövetségeseinket, akik erős intézkedéseket fontolgatnak a megoldásra” – jelentette ki Stephen Harper kanadai miniszterelnök.

Izrael viszont nem vesz részt egy szíriai ellencsapásban, de készenlétbe helyezte hadseregét. „Nincs szükség még a napi életvitel megváltoztatására. Úgy döntöttünk, hogy készenlétbe helyezzük az iron dome rakétavédelmi rendszert csakúgy, mint a többi elfogó rendszerünket is; annak ellenére, hogy kicsi az esély izraeli beavatkozásra Szíria kérdésben. Nem veszünk részt a szíriai polgárháborúban. De hadd mondjam el még egyszer, ha bárki is megpróbálja az izraeli polgárokat bántani az Izraeli Védelmi Erő erőteljesen fog visszavágni” – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A kínai külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem léphet, amíg a világszervezet vegyifegyver-ellenőrei nem jutnak eredményre Szíriában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!