2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

„A bankok rosszul teszik, ha beszállnak ebbe a meccsbe”

,

2014. január 27., hétfő 20:50, frissítve: kedd 09:18

A bankok közti kartellezés gyanúját veti fel, hogy a pénzintézetek a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetése után több díjtételt drasztikusan megemelnek – ezt állítja a rezsicsökkentés ellenőrző munkacsoport vezetője. Németh Szilárd módosítaná a jogszabályt, szerinte a trükkök közé tartozik, hogy egyes automatáknál nem lehet egyszerre 100 ezer forintot felvenni, így az ügyfelek kétszeri tranzakcióval sem jutnak hozzá a törvényben meghatározott 150 ezer forinthoz, a harmadik tranzakcióért pedig már fizetni kell.

„A héten olvastam, hogy a bankok 150 ezer forint felett kivett pénzekért kétszer akkora díjat számolnának föl, mint amit eddig felszámoltak, azon kívül módosítják a számlacsomagjaikat, van olyan ügyfelük, akiket már elküldtek, felmondták vele a szerződést.” A rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport vezetője szerint ez a bankok válasza a kormány pénzügyi rezsicsökkentésére. Németh Szilárd azt mondta: felmerül a kartellgyanú is, ezért azt kéri a Magyar Nemzeti Banktól, hogy vizsgálja meg: történt-e bármilyen egyeztetés a pénzintézetek között.

„A bankok, ha beszállnak ebbe a meccsbe, azt nagyon rosszul teszik, mert számolniuk kell azzal, hogy mi  meg fogjuk változtatni ezt a jogszabályt – mondta Németh Szilárd. – Háromszázezer forintig is elmehetünk az ingyenes készpénzfelvétellel, és akár négy alkalommal is megteremthetjük ennek a lehetőségét, jogszabályban. Én még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a törvény teljes egészében megtiltja, hogy bármilyen terhet rójanak az emberekre. Ez motivált bennünket. Még nincs kiforrott álláspont, a frakció vizsgálni fogja, hogy milyen lépéseket fogunk tenni” – tette hozzá a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport vezetője.

Idáig hét pénzintézet jelezte, hogy február elsejétől emel a díjakon. A szakértő szerint ennek az infláció vagy akár 1-1 akció megszűnése is oka lehet. A Gazdasági Versenyhivatal egyelőre bejelentésre vár. „A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást megalapozott gyanú esetében szokott indítani. A Hivatal feladata, hogy a mindenkori piaci folyamatokat figyelje” – közölte Gondolovics Katalin, a Gazdasági Versenyhivatal sajtószóvivője.


A négyszeri ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter szerint mérlegelni kell, hogy az milyen hatással lenne a bankszektorra. „A mi javaslatunk, ami még anno, az ingyenessé tétel előtt megfogalmazódott, hogy az alapszámla legyen maga ingyenes és az alapszámlán keresztül lehessen bármikor bármilyen összegben ingyenesen készpénzhez jutni. Talán most is meg kellene ezt majd fontolni. Le fogunk erről ülni a munkacsoport vezetőivel, a Bankszövetség képviselőivel és ki fogunk tudni alakítani egy közös megoldást” – vélekedett Varga Mihály.

Az ingyenes készpénzfelvétel februártól indul. Nyilatkozattétel esetén minden lakossági számláról az első két tranzakció – legfeljebb százötvenezer forint erejéig – díjmentes lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!