2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A baloldal egyelőre nem reagált Gyurcsány javaslatára

2013. december 7., szombat 19:47, frissítve: vasárnap 18:28

Gyurcsány Ferenc szerint az egész baloldal gyáva, mert nem mer büszke lenni az általa annak idején bevezetett vizitdíjra. A nyugdíjkorhatár eltörlésére vonatkozó új javaslatát sem támogatja egyelőre az MSZP és az Együtt–PM Szövetség. A Demokratikus Koalíció pártigazgatója, Varju László megfelelő tárgyalási alapnak tekinti választási programjukat a baloldali összefogáshoz.

„Töröljük el a kötelező nyugdíjkorhatárt!” A Demokratikus Koalíció választási programja szerint akár 55 évesen is nyugdíjba lehetne vonulni, de mindenki csak annyi juttatást kapna, amennyit addig befizetett az egyéni nyugdíjszámlájára. Gyurcsány egy hete nyilvánosságra hozott ötletéről egyelőre sem a szocialisták nyugdíjpolitikusa, sem a Bajnai-féle mozgalom egyik vezetője nem akar véleményt alkotni. „Nem egymással kell foglalkozniuk a demokratikus ellenzék különböző pártjainak, egyetlen kötelessége van ma a demokratikus ellenzéknek: minden erővel a kormányváltáson dolgozni” – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

Kormányváltás esetén Gyurcsány Ferenc megszüntetné az egyházak támogatását, és újra bevezetné a tandíjat. A politikus péntek esti ceglédi fórumán gyávának nevezte az egész baloldalt, mert nem támogatják régi ötletét, a vizitdíjat. Ezek után a szociáldemokraták elnöke, Schmuck Andor nyílt levelet írt a többi baloldali pártvezetőnek, hogy közösen ítéljék el a volt miniszterelnököt. „Jól látszik, Gyurcsány Ferencnek egyetlen feladata van, hogy megpróbálja – ahogy ő mondta – a politikai túlélése érdekében bármi áron, akár a társadalmat megosztva is, megtalálni azt a 250 ezer szavazót, aki biztosítja a parlamenti frakciójának a létrejöttét. Azt gondolom, hogy az emberek sokkal józanabbak, és észre fogják venni, hogy kilóg a lóláb ebben a történetben is” – írta Schmuck.

Bár eddig még minden ellenzéki erő elutasította a gyurcsányi 16 pontot, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója szerint programjuk jó kiindulási alap a széleskörű baloldali összefogáshoz. „Arra biztatok és kérek mindenkit, hogy a választási együttműködésünk keretében a politikai együttműködés alapját is képező pártprogramokat – vagy -programjainkat – is egyeztessük, és ennek megfelelően kezdjük akár azzal, hogy itt a vitaindító elkészült, ennek mentén tudunk tárgyalni” – mondta Varju László.

A Fidesz szóvivője őrült javaslatnak nevezte a DK választási programpontjait. Hoppál Péter szerint a gyurcsányi nyugdíjrendszer életfogytiglani munkára ítélné azokat, akik az átlagnál kevesebbet keresnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!