2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

65 év felett továbbra is ingyen lehet utazni

,

2013. május 5., vasárnap 20:39, frissítve: kedd 09:41

Mégsem utazhatnak pótjegy nélkül a képviselők: a miniszterelnök utasítására a fejlesztési tárca módosította a rendeletet - így a politikusoknak is meg kell fizetni május 15-e után a vonatokra a pluszdíjat. A 65 év feletti nyugdíjasoknak csak a személyvonatokon nem kell pótjegyet venniük.

Két hét múlva már csak 300 forintos felárral tudja megváltani a Hír TV által bemutatott nő 82 éves ismerősének a jegyet Budapestről Keszthelyre. Az InterCity, a gyors vagy sebes járatokon a 65 év feletti nyugdíjasok sem mentesülnek a pótjegy megfizetése alól, csak a személyvonatokon.

A legnagyobb kör a bérleteseké, tehát akik munkába járnak, azon kívül a 3 év alatti gyerekek, a rokkantak azok, akik ettől a kfiizetéstől mentesülnek. Nyugdíjasoknak, hogyha ezekre a járatokra szállnak fel, akkor meg kell vásárolniuk, ha személy vonatra akkor nem – jelentette ki Völner Pál. Az infrastrukturális területért felelős államtitkár hangsúlyozta: a többletbevételt a MÁV olyan fejlesztésekre fordítja, amely éppen azokat érinti, akik a pótdíjat megfizetik. „Azokra a járatokra – gyors és sebes vonatokra került kiterjesztésre –, ahol fejlesztési programot indít a MÁV. 300 kocsit újít fel a MÁV, és ehhez forrásokat kellett teremteni. Szeretném kihangsúlyozni, hogy például a bérletesekre nem terjed ki ez a felárteher, és a nagysága is a jegyárakhoz képest teljesen elviselhető, 100 kilométernél 150 forintról beszélünk, és a teteje 500 kilométer felett 735 forintnál van” – tette hozzá a fideszes politikus.

A gyorsvonati felár 100 kilométerig 150 forint lesz, egy 200 kilométeres utazás esetén 295, 300 kilométerre 440, 400 kilométerre pedig már 590 forint a pótjegy ára.

– Nagyságrendileg 120 kilométeres az az átlagos utazási távolság, amelyet megtesznek a gyorsvonati távolsági utasaink, nekik 100 kilométer esetén 175 forint lesz ez a felár – mondta a Hír TV-nek a MÁV-Start szóvivője, Szabó Anett.

Az MSZP a tervezet visszavonását követeli.

Az első rendeletben a képviselők is mentességet kaptak a pótdíj megfizetése alól, de a miniszterelnök utasítására végül ezt módosította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A felárat így az országgyűlési és európai parlamenti képviselőknek is meg kell fizetni május 15-től.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!