2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

30 napot adnának Szíriának

2013. szeptember 13., péntek 13:06, frissítve: péntek 17:58

Szíriának 30 napon belül meg kell kezdeni a vegyi fegyverek leszerelését az amerikai külügyminiszter szerint. John Kerry és az orosz külügyminiszter vasárnapig Genfben tárgyal Szíriáról, az ENSZ és az Arab Liga képviselőivel együtt. A vegyi fegyverek leszerelésében egyetértenek, azt viszont az oroszok nem támogatják, hogy katonai csapással fenyegessék meg Szíriát, ha a tömegpusztító fegyvereket nem adják át egy hónapon belül.

Csak egy sajtótájékoztató erejéig szakította meg a munkát John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezetők már második napja Genfben egyeztetnek a szír válságról, a tárgyalások a hétvégén is folytatódnak. „Obama elnök úr nagyon elkötelezett a szíriai konfliktus tárgyalásos rendezése mellett, és tudjuk, hogy ezzel Oroszország is így van. Keményen dolgozunk, hogy közös nevezőre jussunk, és ezt lehetővé tehessük” – nyilatkozta John Kerry.

Washington és Moszkva abban állapodott meg, hogy az ENSZ-közgyűlés következő, jövő heti ülésekor egyeztetnek a második genfi konferencia időpontjáról. Az első genfi konferenciát tavaly júniusban rendezték, ekkor a nagyhatalmak béketervet dolgoztak ki a szíriai válság megoldására, a harcok azonban szinte rögtön a megegyezés után folytatódtak. A második találkozón a szír kormány és az ellenzék képviselői mellett az orosz és az amerikai vezetés venne részt, és ismét megpróbálnák a gyakorlatba átültetni az első konferencia alapelveit.

„A szír pártoknak kölcsönös egyetértésre kell jutniuk az átmeneti kormányszervvel kapcsolatban, amely teljes végrehajtói hatalommal rendelkezik majd – közölte Szergej Larov. – A dokumentumban az is szerepel, hogy minden szíriai társadalmi csoportnak képviseltetnie kell magát a kormányban” – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

A felkelők nem hisznek Moszkvának

A szíriai felkelők nem hisznek abban, hogy az oroszok segíteni szeretnének rajtuk. Korábban azt a moszkvai javaslatot is elutasították, miszerint elmarad a Szíria elleni katonai fellépés, ha Bassár el-Aszad beleegyezik, hogy Damaszkusz vegyi fegyverei nemzetközi ellenőrzés alá kerüljenek. „Úgy fest, Lavrov urat jobban érdekli, hogy még több időt nyerjen Aszadnak a civilek gyilkolásához, mint az, hogy igazi megoldást találjon. Ha Oroszország tényleg szeretne igazi politikai megoldást találni, le kell állítania minden fegyverszállítmányt, amelyet az Aszad-rezsimnek heti rendszerességgel küld. Azokkal a fegyverekkel civileket ölnek” – közölte Haled Szaleh, a Szíriai Nemzeti Koalíció szóvivője.

Nemcsak az ellenzék, a szír kormány is hátráltatja a békés rendezés megvalósítását: a The Wall Street Journal értesülése szerint egy titkos katonai egység azon dolgozik, hogy szétszórják az országban a kormány vegyifegyver-készleteit. A mérges gázokat 50 különböző helyre szállítanák, ezzel is megnehezítve, hogy az Egyesült Államok célzott katonai csapásokat mérhessen az országra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!