2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

30 napjuk van a vegyi fegyverek leszerelésére

2013. szeptember 13., péntek 19:27, frissítve: vasárnap 19:08

Szíriának 30 napon belül meg kell kezdeni a vegyi fegyverek leszerelését az amerikai külügyminiszter szerint. John Kerry és az orosz külügyminiszter vasárnapig Genfben tárgyal Szíriáról, az ENSZ és az arab liga képviselőivel együtt. A vegyi fegyverek leszerelésében egyetértenek, azt viszont az oroszok nem támogatják, hogy katonai csapással fenyegessék meg Szíriát, ha a tömegpusztító fegyvereket nem adják át egy hónapon belül.

Egy hétvége alatt elkészítené az orosz és az amerikai külügyminiszter a szíriai vegyi fegyverek leszerelésének a menetrendjét. John Kerry és Szergej Lavrov abban egyetért, hogy a polgárháborúban bevethető tömegpusztító fegyvereket össze kell gyűjteni. Vita arról van, hogy mennyi időt adjanak Aszadnak, és hogy a felkelőktől miként gyűjtsék be a náluk lévő vegyi fegyvereket.

John Kerry háborút helyezne kilátásba, ha Aszad 30 nap alatt nem számolja fel a tömegpusztító fegyvereit. Az oroszok szerint ilyesmire nincs szükség. A svájci ENSZ-tárgyalással párhuzamosan Szíria a téma egy kirgizisztáni konferencián is. Az oroszok itt többek között Kínával és Iránnal egyeztetnek.

Putyin szerint ha a vegyi fegyverek leszereléséről sikerül megállapodni, akkor egy héten belül kitűzik a béketárgyalás időpontját is. Az orosz terveket Irán és Kína is támogatja.

A tárgyalásnak egyedül a szíriai lázadók nem örülnek. Nekik nincs egységes szervezetük, nincs, aki képviselné őket a tárgyalásokon. A diplomáciai rendezés miatt kevesebb fegyvert kaphatnak külföldről. Ráadásul Aszad a vegyi fegyverek feladásával megőrizheti a hatalmát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!