2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

3 évre kitilthatják a fajvédő konferencia szervezőjét

2014. október 5., vasárnap 19:44, frissítve: hétfő 11:54

Egy XII. kerületi étteremben vették őrizetbe a Budapestre meghirdetett fajvédő konferencia egyik főszervezőjét, Richard Spencert. Úgy tudjuk, az amerikai állampolgárt három évre kiutasítják Magyarországról. A kormánypártok üdvözölték a hatóságok sikeres akcióját, a Jobbik viszont túlzónak tartja a rendőrség fellépését. Az üggyel a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozni fog.

A XII. kerületi Novotel szállodában foglaltak kedvezményesen szobákat a nemzetközi fajvédő konferencia résztvevői, és egy közeli rendezvényközpontban tartották volna az előadásokat, ha a belügyminiszter nem tiltja be az egész konferenciát. Péntek este ezért a külföldi vendégek a Déli pályaudvarhoz szintén közel eső egyik kávéházban gyűltek össze.

A zártkörű fajvédő konferencia egyik résztvevője akkor készített videofelvételt, amikor a rendőrök éppen előállítják a betiltott rendezvény egy főszervezőjét, Richard Spencert. Az amerikai állampolgárságú férfi korábban a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy konspiratív módon, Bécsből vonattal érkezett a magyar fővárosba. A felvételeken azonban már azt állítja, nem is érti, miért igazoltatják a rendőrök.

– Azt mondták, ne menjek el, nem mehetek el, és mutassam meg az útlevelem. Nem tudtam, hogy egy turistának meg kell mutatnia az útlevelét, ha kérik. Azt mondták, hogy Magyarországon meg kell mutatni az útlevelet, talán ez egy törvény. El sem tudom képzelni, hogy minden turista magánál hordja az útlevelét – fogalmazott a National Policy Institue elnöke.

Richard Spencer ellen idegenrendészeti eljárás indult. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a Hír Televíziónak azt nyilatkozta, hogy a rendőrség munkáját az általa irányított információs hivatal is segítette. „Az információs hivatal minden releváns tudást a magyar elhárítás rendelkezésére bocsájtott” – közölte.

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, nem véletlenül szervezték pont Budapestre a fajvédő konferenciát, de Rogán Antal szerint a magyar hatóságok jól vizsgáztak.

– Provokáció volt, hogy Budapestre hozták ezt az egészet?
– Meggyőződésem, hogy igen. Hiszen mindenki nagyon jól tudja, a magyar alaptörvénnyel élesen ellentétben állnak a fajvédő eszmék, és azt gondolom, hogy az elmúlt két-három éveben bebizonyítottuk, hogy amikor ilyen rendezvényt próbáltak tartani Budapesten, akkor mindig föllépett ellene a magyar kormányzat, és a miniszterelnök úr személyesen ad utasítást az ilyen rendezvények betiltására, és ennek megfelelően nem lehetett másra számítani most sem – fogalmazott Rogán Antal.

A jobbikos Szávay István szerint viszont a rendőrség intézkedései túlzóak voltak a betiltott konferencia résztvevőivel szemben. „Meghirdettek egy rendezvényt, ami meg sem valósult, ezért ott nem is hangozhatott el semmi olyasmi, ami kifogásolható lenne. Én nem értem, hogy miért kellett e kocsmát kommandósokkal megszállni” – közölte Szávay István.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a Hír TV-nek azt mondta, Richard Spencer  őrizetbe vételének körülményeiről a parlamenti testület is tájékoztatás kér majd a hatóságoktól. Molnár Zsolt szerint azt is tisztázni kell, hogy Magyarországon kik segíthették a fajvédő konferencia szervezését.

– Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tájékozódni fog, mind az előkészületekről mind arról, hogy mi történt valójában. Az is tisztázni kell, hogy külföldi államoknak, külföldi titkosszolgálatoknak vagy külföldi politikai pártoknak és szerveződéseknek milyen szerepe volt ebben, de természetesen ilyenkor az a helyes, ha más politikai szervezetekre is kiterjesztik – mondta Molnár Zsolt.

Sajtóhírek szerint a washingtoni székhelyű fajvédő alapítvány elnökét akár 3 évre is kitilthatják Magyarországról, illetve a schengeni övezetből.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!