2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Zajlik a meggyháború

2015. június 27., szombat 13:50

Állóháború zajlik a meggytermesztők és a felvásárlók között. A konzervgyárak és feldolgozóüzemek az önköltségi ár alig felét kínálják a gyümölcsért, miközben a gazdák önálló piacra jutását is akadályozzák. Az agrártárca egyeztetett a felekkel.

Habár idén a tavalyinál 20-30 százalékkal kevesebb meggy terem, a konzervgyárak mégis 60-70 forintos kilónkénti áron vennék át a gyümölcsöt. Ez verte ki a biztosítékot a termelőknél, akik az önköltség feléért nem adják a rázott meggyet.

A Heves Megyei Agrárkamara elnöke szerint szintén a felvásárlók fúrták meg a helyi gazdák közös próbálkozását, akik Lengyelországból már vevőt is találtak a meggyre, 70 eurócentes áron. „A megállapodást megelőző napon, arcátlan módon, akarva akaratlanul, inkább az első igaz, megjelent a lengyel tőzsdén egy harmadáras kiajánlás, ami nyilván borította a körvonalazandó üzletet, hiszen mondom, már másnap aláírták volna a szerződéseket” – mondta Székely Zoltán.

Az étkezési meggyet termelőknek idén jobb a helyzetük, de ők is 10 százalékkal a tavalyi felvásárlási árak alatt dolgoznak, kilónként kevesebb mint 200 forintért. „Pillanatnyilag van piac, de ez ugye az étkezési piac labilitásától függ, attól, hogy mennyire vannak telítve a környékbeli piacok. Azt nem tudjuk, hogy ezt a szezon végéig tudjuk-e tartani. A hétre a termelésünk el van adva, nekem ez már sokat jelent” – mondta Karcza János, a dabasi INKA 21 Kft. ügyvezetője.

Az alacsony felvásárlói ár és az értékesítési problémák ismertek az agrártárca előtt, amely egyeztetett az ágazati szereplőkkel, és új piacok felkutatását ígéri. „A tavalyi kimagasló év után most újra jó termés várható meggyben. A kereskedőház feladatul kapta, és meg is történt már, hogy az összes szóba jöhető országgal vegye fel a kapcsolatot diplomáciai úton, hogy felmérje, milyen piaci lehetőségek vannak, és a tegnapi kormányülésen a kormány a Nemzeti Agrárkamarát bízta meg a meggyhelyzet kezelésével” – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A meggy önköltségi ára átlagban 100 forint körül van. A gyümölcs lakossági ára attól függően, hogy közvetlenül a termelőtől vagy kereskedőtől vásárolják, 250–400 forint között mozog.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!