2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Vörös kód lépett életbe az extrém hideg miatt

Hír TV

2018. február 24., szombat 11:58, frissítve: szombat 20:41

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a napokban nem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, és éjszakánként országszerte -10 fok alá hűl a levegő. A Menhely Alapítvány megerősített szolgálattal, diszpécserközponttal készül, valamint az egy helyett két kríziskocsival járja az utcákat, éjszaka is.

Elhagyatott katonai laktanya a főváros II. kerületében. Az elegáns lakóházak közelében lévő épületben évek óta csak hajléktalanok lakják – fűtés és áram nélkül. A Menhely Alapítvány nappali melegedőiben viszont nemcsak fűtés, de étel is várja a rászorulókat.

– Én lakásban lakom, csakhogy olyan nagy a rezsink, meg minden, hogy a nyugdíjamból nem bírom fedezni, és azért járok ide – fogalmazott egy asszony a Hír TV-nek.

Egy férfi azt mondta, miután mindig meglopják az éjszakai szállókon, inkább az utcán él. Annak ellenére is, hogy már több sorstársát vesztette el kint a hidegben. 

– Hat barátomat vesztettem el az utcán. Kihűltek. Sajnos itták ezt a tablettás valamit, és nem takaróztak be rendesen – fogalmazott Greksa Krisztián Gábor.

Az előrejelzések szerint jövőhéten -10 , de akár -20 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. A szombat déltől érvényes vörös kód riasztás értelmében a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett, szükség esetén, a bentlakásos intézményeknek is helyet kell biztosítaniuk a rászorulóknak. A Menhely Alapítvány igazgatója szerint emiatt viszont vannak feszültségek.

 – Azok a nem hajléktalanellátó szervezetek, amik ilyenkor arra vannak kötelezve, hogy befogadják a hajléktalan embereket, nem mindig örülnek ennek a szituációnak. Ezt itt, a közép-magyarországi régióban megpróbáljuk úgy megoldani, hogy tulajdonképpen a hajléktalanellátó szervezetek mindenkit beengednek – emelte ki Aknai Zoltán.

Az alapítvány diszpécserszolgálata folyamatosan kapcsolatban van a hajléktalanellátó szervezettekkel. 

– Az információkat megkapjuk minden reggel az előző esti kihasználtságról, és az alapján tudjuk akár irányítani az embereket – magyarázta a Menhely Alapítvány igazgatója.

A kormány ezekben a napokban 50 millió forint fordít a krízisidőszak kiadásaira. Az LMP szerint egy bérlakásprogram hatékonyabb lenne.

– Az lenne a valós megoldás, ha 50 milliárd forintot szánnánk erre. Nulladik lépés lenne egy szociális bérlakásprogram. Most nyilván kapkodnak, mert itt van az ítéletidő, és itt van a hatalmas hideg. Valóban, ez egy nagy felelősség mindannyiunk számára, hogy figyeljünk egymásra, de itt alapvetően a kormánynak lett volna rá 8 éve, hogy lépjen – véli Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje.

Elsősorban a lakással rendelkező szegény embereknek kellene biztosítani a fűtést otthonaikban, véli az MSZP frakcióvezetője.

– Nyilván mindig lesznek olyan emberek, akik olyan veszélyes helyzetbe kerülnek, hogy szükséges, hogy ilyen bentlakásos intézményekbe, melegedőkbe bemenjenek. De azt kellene elérni, hogy ahol van fedél, ott legyen fűtés is – nyilatkozta Tóth Bertalan.

A Magyar Szociális Fórum január végéig 114 halálesetet regisztrált saját forrásai alapján. Arról, hogy hányan halhattak meg ezen a télen a hideg miatt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma azóta sem adott tájékoztatást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!