2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Virágvasárnap sok bolt élt a kivétellel

2015. március 29., vasárnap 19:31, frissítve: vasárnap 19:41

Számos nagy bevásárlóközpont nyitva tartott virágvasárnap, az eredetileg a kereszténydemokraták által kezdeményezett vasárnapi zárva tartásról szóló törvény ugyanis engedélyezett kivételt. A két legnagyobb keresztény ünnep, a karácsony és a húsvét időszaka, amikor jelentősen megemelkedik a forgalom.

A vasárnapi zárva tartás megengedi az üzleteknek, hogy évi öt alkalommal a hét utolsó napján is árusítsanak. Mégsem reagált egységesen a kereskedelem a húsvét előtti utolsó nagy bevásárlói rohamra.

Az egyik hipermarket az összes üzletével kinyitott virágvasárnap reggel, míg egy másik csak részlegesen. Így több bevásárló is a konkurenciánál próbálta meg beszerezni a sonkát, tojást és az édességeket. Kínálatban nem volt hiány. Üres polcokat nem lehetett találni. „Itt elsősorban a húsvéti ünnepekre való tekintettel arra törekedtünk, hogy a hozzánk betérőknek a lehető legkevésbé kelljen a megszokott vásárlási rutinjukon változtatni” – mondta Hevesi Nóra, a Tesco-Globál áruházak Zrt. szóvivője.

Egy másik üzletlánc viszont épp a fogyasztói szokások alapján döntött a zárva tartásról. „A SPAR Magyarország az elmúlt hetekben elemezte a forgalomhoz és a vásárlószámhoz köthető adatokat, mely alapján arra jutott, hogy az egy szabadon felhasználható vasárnapot minden egyes áruháza esetében eltérő vasárnapokon fogja felhasználni” – közölte Matzelka Márk, a SPAR Magyarország Kft. szóvivője.

Szegeden például az egyik lakótelepi kereskedelmi sem nyitott ki. A vidéki kisboltok ezért most szélesítik termékpalettájukat. Forgalmuk érezhetően nő. „Folyamatosan bővítjük a szortimentet, de azért még kellenek infók, hogy mi az, ami még esetleg hiányzik. Azért elég pici bolt vagyunk, tehát nem lehet itt akármennyiféle terméket tartani, de igyekszünk, a kezdetektől fogva erre próbáltunk figyelni, hogy mi az, amit a vásárlók keresnek, és valamit kilistázunk, és van, amit meg hozunk, úgy hogy vannak újdonságok már azóta” – mondta Lukács Angéla, a Szilléri Olcsó Diszkont ügyvezető-tulajdonosa.

A karácsonyt követően a húsvét a második olyan ünnepi időszak, amikor jelentős mértékben megugrik a forgalom. A piacon éles a helyzet, ezért az előre egyeztetett nyitva tartás lehetőségét kizárja az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. „Nyilván ha egyeztetnének valamilyen módon, az könnyen lehet, hogy versenyjogi aggályokat is felvetne, akkor vagy mindenki nyitva lenne ezen a vasárnapon, vagy senki. A verseny miatt mindenki taktikázik, némileg eltér a vásárlóközönség is, van, aki az idegenforgalmi turista szezonra összpontosít. Lehet, hogy van olyan, aki még az egy ráadás december környéki vasárnapra, vagy egy leárazási időszakra, tehát teljesen változó, hogy melyik nagy üzletláncnak – hiszen itt a hazainak is be kell zárnia, ha 200 négyzetméternél nagyobb – melyik időszak tűnik a legkedvezőbbnek” – mondta Vámos György.

A jelenlegi szabályok szerint a világörökségi területeken működő boltok nyitva tarthatnak vasárnaponként, ám a kormány az Országgyűlés elé kedden beterjesztett egy olyan törvényjavaslatot, amely szerint már erre sem lenne mód.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!