2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Varga Mihály: Vége az olcsó munkaerő korszakának

Hír TV

2018. május 17., csütörtök 13:08, frissítve: csütörtök 20:15

A kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítését nevezte a kormányzati ciklus legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának a pénzügyminiszter egy budapesti konferencián. Varga Mihály a Zsigmond Király Egyetemen tartott előadásában riasztónak nevezte, hogy a kkv-szektorban a cégek felének nincs honlapja, a cégvezetők menedzsment-ismeretei pedig hiányosak. A politikus újra elmondta: a kis- és középvállalkozásoknak úgy kell javítaniuk termelékenységüket, hogy közben nekik is tudomásul kell venniük, hogy vége az olcsó munkaerő időszakának.

„Váltanunk kell, tehát aki a bérköltségek alacsony szintjére alapozta a termelékenységét, versenyképességét, az hosszú távon nem lesz versenyképes. Tehát ha valóban azt gondoljuk, hogy a gazdasági tevékenységnek az összessége egy kicsit profánul azt jelenti, hogy jobban éljünk, biztonságosabban éljünk, kis lépést mindenki tudjon előre tenni, akkor szerintem hosszú távon nem fenntartható az, hogy az alacsony bérköltségek adják egy gazdaság versenyképességét” – mondta a miniszter.

A konferencián előadást tartott az Állami Számvevőszék elnöke is. Domokos László – Varga Mihály gondolataihoz kapcsolódva – arról beszélt, hogy a munkavállalás közterheinek tervezett csökkentése érdemben javíthatja az ország versenyképességét. A digitalizációt ő is kiemelten fontosnak tartja.

„A jövő versenyképességében az egyik kulcsszót a digitális versenyképesség fokozásában tudnám megnevezni, a kormányzat, az állampolgárok, és a vállalkozók teljes szegmensét beleértve, amibe beletartozik például, hogy egy kisvállalkozó, kereskedő legyen elektronikusan a digitális térben is elérhető” – mondta az ÁSZ-elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!