2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Váratlanul érte a kertészeket a kormány visszakozása

2015. március 6., péntek 21:16, frissítve: szombat 19:09

Vasárnapi zárva tartással indul a szezon a nagyobb kertészetekben. A boltosok 20-30 százalékos bevételkieséssel számolnak. Mivel ez szezonális szakma, minden kieső napot megéreznek.

A Hír TV által felkeresett egyik pécsi kertészet családi vállalkozás, területe 200 négyzetméter alatti, így ha a tulajdonos áll a pult mögé vasárnap, március 15-e után is nyitva tarthatnak: „Vasárnap eddig is saját magunk dolgoztunk, a saját kertészetünk, ezután is így lesz” – nyilatkozta Péntek Tamás kertész.

A legtöbb kertészeti áruda azonban jóval nagyobb. Február közepén még úgy tűnt: a faiskolák is mentességet kapnak majd a vasárnapi zárva tartás alól, a kormány azonban visszakozott. Az egyik budapesti növénykereskedésnek a tulajdonosa azt mondja: hétvégén háromszor annyi a vevő, mint hétköznap. Ha a hét utolsó napján be kell zárniuk, 20-30 százalékkal esik vissza a forgalmuk.

„Jellemzően hétvégén érnek rá a kertbarátok kertészkedni. Szerdán vagy csütörtökön nem fogják megvenni, amit kényelmesen vasárnap megvásárolnak. És nemcsak vásárolnak, hanem pihennek is. Ez nem olyan, mint egy élelmiszerbolt, ahova odamennek és tudatosan leveszik a terméket a polcról, hanem ez egy élménylátogatás” – magyarázza Borhy Bernadett kertészmérnök, a Borhy Kertészet tulajdonosa.

Egy másik kertész is a bevételkiesés miatt panaszkodott. Mivel ez szezonális szakma, minden napot megéreznek, ráadásul a téli időszak amúgy is kényszerpihenő. „A természet az jól tudjuk, hogy tavasz elején indul, és ősz végén zárul. Tavasszal és ősszel van a legnagyobb forgalma a kertészeteknek. Ilyenkor lényegében a hét hét napján dolgoznak a kertészek, és senki sem szeretne piheni, mert szükségük van erre a bevételre” – nyilatkozta Megyeri Szabolcs. kertészmérnök.

A kertészek érdekvédelmi szervezete szerint nem jelent igazi engedményt az sem, hogyha nyitva maradhatnak, ha a tulajdonos és családja viszi a boltot vasárnap. A nagyobb fák és bokrok mozgatásához ugyanis több ember kell. „Ez nem is egyemberes üzlet. Ha a tulajdonos ott is van, de ki kell hordani zsákokat, földlabdás növényeket. Itt azért ennél többről van szó, mint a vevőket kiszolgálni. Cipelni kell, szükség van itt az alkalmazottakra is” – mondta a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke.

Biza Klára hozzátette, a szakmát váratlanul érte, hogy kiestek a mentességi körből. Hiszen szakmai érveiket korábban elfogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!