2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Újabb próbálkozás: Mintaprogrammal próbálják a munkaerőpiacra terelni a közmunkásokat

Hír TV

2018. június 26., kedd 22:18, frissítve: szerda 08:46

Két magasabb munkanélküliségű megyében indít mintaprogramot a kormány a közmunkások átképzésére – a versenyszféra munkaerőhiányát szeretnék velük enyhíteni. Részleteket még nem tudni, a korábbi átképzési program a közmunkások töredékét tudta átirányítani a munkaerőpiacra.

Egyre kevesebben vannak a közmunkások. A KSH legfrissebb, áprilisi adatai szerint 119 ezer közmunkás dolgozik Magyarországon. Ez a szám még két évvel ezelőtt is csaknem 200 ezer fő volt. Az utóbbi években azonban már nem a munkanélküliség, hanem inkább a munkaerőhiány jelent kihívást a magyar gazdaságnak.

„Külföldi munkaerőre igazából nem számolhatunk, a saját tartalékokat kell újra néznünk, újra tekintenünk” – mondta Parragh László Egyenesen című műsorunkban.

Például a közmunkások és más inaktív csoportok foglalkoztatását – ezt mondta a pénzügyminiszter a versenyképességi tanács keddi ülése után.

„Augusztus végén elkezdődik az a munkaügyi, munkaerőpiaci program, amelyik Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a foglalkoztatási osztályok átalakítását célozta meg. Itt az az elvárásunk, hogy a két leginkább még munkanélküliség által sújtott megyében a foglalkoztatási területek minőségi változáson menjenek keresztül” – mondta Varga Mihály.

A legfrissebb, március végi adatok szerint 3,9 százalékos Magyarországon a munkanélküliség, ám a két keleti megyében az átlagnál jóval magasabb: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 9,2, míg Hajdú-Biharban 5,1 százalékos.

„Azt várjuk el a programtól, hogy a munkanélküliek, a közfoglalkoztatásban résztvevők, az inaktívak elsődleges munkaerőpiaci visszajuttatását, visszasegítését segítse majd elő” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály részletekről nem beszélt, ám a kormánynak nem ez az első próbálkozása, hogy a közmunkásokat visszavezesse a munkaerőpiacra. Korábban átképzéssel próbálkoztak, kevés sikerrel. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például 2015-ben az átképzésen részt vett közmunkások mindössze 16 százaléka tudott elhelyezkedni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!