2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Újabb kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

2015. február 28., szombat 15:21, frissítve: szombat 15:44

Kötelezettség-szegési eljárás indult Magyarország ellen az energia-szabályozás miatt – tudta meg a Bruxinfo. Az Európai Bizottság szerint a magyar jogszabályok uniós jogot sértenek. Leginkább azt kifogásolják, hogy a hálózati tarifa a háztartásoknál és közintézményeknél alacsonyabb, mint a többi fogyasztónál.

Másfél éves eredménytelen egyeztetés után egy felszólító levéllel indította el az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a magyar energiaszabályozással kapcsolatban – értesült a Bruxinfo. Brüsszelben többek között azt kifogásolják, hogy a háztartások és közületek a gázhálózat használatáért kevesebbet fizetnek mint más fogyasztói csoportok, ami hátrányos megkülönböztetést jelent.

Az Európai Bizottság a tarifaszámítás módját is támadja, mert ez minisztériumi hatáskör és nem a független Közműszabályozási Hivatal dönthet róla.

A harmadik vitatott pont, hogy a magyar állam soron kívüli hozzáférést biztosít két nagyvállalatnak a magyar-osztrák gázvezetés határkeresztező kapacitásához, ami ugyancsak versenyszabályokat sért.

Bár ezt az eljárást nem a magyarországi rezsicsökkentéssel összefüggésben kezdeményezték, a magyar árképzést Brüsszel más irányból támadni fogja. Az Európai Bizottság ugyanis a héten jelentette be az energiaunió megteremtésére vonatkozó elképzeléseit. Ennek része a hatósági árszabályozás megszüntetése, mivel ez a gyakorlat ellentétes a szabad versennyel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!