2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Úgy vélik, siralmas helyzetet teremtett a forintosítás

2015. május 15., péntek 21:16, frissítve: szombat 06:41

Közel negyven százalékkal csökkentette egy tipikus svájcifrank-hiteles törlesztőrészletét a banki elszámolás és a forintosítás a legnagyobb hazai pénzintézet vezérigazgató-helyettese szerint. Az adósok egyik érdekképviseletének elnöke viszont azt mondja, hogy a kölcsönök forintra váltása siralmas helyzetet teremtett.

„Egy mai devizahitelnek a törlesztőrészlete és kamata együttesen 25-40 százalékos körüli mértékben csökkenhet, mire elérkezünk 2015 januárjához” – tavaly nyáron még így számolt a Fidesz frakcióvezetője. A héten már árnyaltabban fogalmazott Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottságában: „Az összes megmaradt devizahitel 77 százalékánál csökkent a törlesztőrészlet, illetve változatlanul maradt. 51 százaléknál egyértelműen csökkent, és az a 26 százalék, ahol nagyjából változatlan maradhatott vagy kismértékben csökkent.”

A devizahitelesek egyik érdekképviselete szerint sokkal többen vannak a forintosítás vesztesei. „Én ezt egy politikai nyilatkozatnak tartom, mert a valósággal nincs összhangban. Én ezeknek a statisztikai adatoknak nem tudok hinni. Gyakorlatilag azok az ügyfelek, akik már a futamidő vége felé járnak, ott jönnek ki azok a számok, amelyről a frakcióvezető úr beszélt. A valóság, az sajnos siralmas. Minket heti rendszerességgel, több száz ügyfél, tehát olyan 200-300 ügyfél keres meg. Fel vannak háborodva. Ők ettől többet vártak, más volt az eddigi kommunikáció” – nyilatkozta Falus Zsolt, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnöke.

„Arcátlan, megalázó, amit a kormányzat elszámolás címszó alatt művelt” – a Jobbik szakpolitikusa szerint az adósokat átverték azzal, hogy a devizahiteleket piaci árfolyamon váltották át forintra. „Előállt az a helyzet, hogy rendszerszinten a károsultak többsége esetében fordul elő, hogy többévi tisztességes törlesztés után a mostani tőketartozás még mindig magasabb, mint amit annak idején felvettek. Tehát ezt a többéves törlesztési, több száz milliárdos tömeget jóváírták a bűnelkövető bankok számlájára a kormánypárti képviselők, amikor megegyeztek ezzel a szakággal” – véli Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A legnagyobb hazai pénzintézetnek összesen 185 milliárdjába kerül az elszámolás. „Az árfolyamgátas ügyfelek valószínűleg nem vagy csak kismértékben érzékeltek törlesztőrészlet-csökkenést az elszámolást követően, és valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy sok ügyfél gondolja azt, hogy ő annyira nem is járt jól ezzel a tétellel. Ugyanakkor van egy óriási különbség, amit most fizet törlesztőrészletet, az, ugye, már az egész hátralevő futamidőre vonatkozó kondícióknak megfelelően történik” – mutatott rá Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

A pénzintézeteknek a tőketartozásból kell levonniuk azt az összeget, amelyet jogtalanul számítottak fel ügyfeleiknek az árfolyamrés alkalmazásával és az egyoldalú kamatemelésekkel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!