2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trumpnak sikerült „elüldöznie” a Harley-Davidsont

Hír TV

2018. június 26., kedd 12:29, frissítve: kedd 13:17

Elviszi az Európába szánt motorok gyártását Amerikából a Harley-Davidson az EU büntetővámjai miatt. Donald Trump elnök teljesen kiakadt azon, hogy a legendás motorgyártó nem hajlandó egyedül viselni az évi 45 millió dolláros többletterhet.

Szelíd motorosok a Harley-Davidsonuk nyergében: ennél kevés „amerikaibb” dolgot lehet elképzelni, de Donald Trumpnak a kereskedelmi háborújával sikerült elüldöznie a nemzeti jelképet az Egyesült Államokból – legalábbis az Európába szánt motorkerékpárokat a jövőben máshol fogja gyártani a legendás cég.

A Trump-féle fémipari védővámokra válaszul múlt pénteken az EU is új tarifákat vetett ki több amerikai termékre, így a Harley motorokra is, amiknek az importvámja 6-ról 31 százalékra nőtt. A gyártó már ekkor jelezte, hogy ezt a vevők is meg fogják érezni

„Természetesen hatással lesz az árra. Próbáljuk a lehető legfájdalommentesebbé tenni, de nincs olyan cég, ami egyedül tudná állni ezt a számlát” – közölte Christian Arnezeder, a Harley közép-európai igazgatója.

A Harley-Davidson tavaly csaknem 40 ezer motorkerékpárt adott el Európában. Az Egyesült Államokból importált Harley-k darabja után több mint 2000 dollárnyi vámot kell fizetni, ez évi 45 millió dollár pluszkiadást jelent a cégnek, és komolyan veszélyezteti a nemzetközi eladásokat. A motorgyártó lépéskényszerbe került, és a termelés áthelyezése mellett döntött.

„Ez a Harley-nél egy hosszabb távú tőkebefektetés, ami azt jelzi, hogy ezt nem egy átmeneti problémaként kezelik, amit meg lehet oldani. Azt gondolhatják, hogy hosszútávú következményekre számíthatnak” – mondja Shawn Cruz kereskedelmi szakértő.

Donald Trump teljesen kiakadt a Harley lépésén, Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „Meglepett, hogy pont a Harley-Davidson adta meg magát elsőként. Keményen harcoltam értük.”

Trump szóvivője pedig jelezte: kitartanak az EU-s fémimportra kivetett vámok mellett, mert abban bíznak, hogy az unió előbb gondolja meg magát. „Az EU az amerikai munkásokat próbálja büntetni a tisztességtelen és diszkriminatív kereskedelmi politikájával, Trump elnök úr viszont továbbra is a szabad, tisztességes és kölcsönösségen alapuló kereskedelemért küzd majd, remélve, hogy az EU is csatlakozik majd ebben hozzánk” – közölte Sarah Sanders fehér házi szóvivő.

Azt egyébként még nem árulta el a Harley-Davidson, hogy melyik külföldi üzemében növeli meg a befektetéseit, de azt igen, hogy a cég várakozásai szerint másfél év alatt érnék el a kívánt gyártási kapacitást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!