2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Trump tweetjét megérezték a német autógyárak

Hír TV

2018. június 23., szombat 19:55, frissítve: szombat 20:06

Gyengülnek az európai autógyártók részvényei, miután az amerikai elnök 20 százalékos védővámmal fenyegette meg őket. Donald Trump szerint csak olyan európai autó lehetne vámmentes, amit teljes egészében Amerikában gyártanak. A kereskedelmi miniszter szerint augusztusra lesznek kész a konkrét tervek. Trump vámháborúját már az amerikai kongresszus is vizsgálja.

Az amerikai Harley-Davidson motorjait péntektől 25 százalékos vámmal sarcolja az Európai Unió. Nőtt egyes amerikai élelmiszerek és ruházati termékek vámtarifája is. Mindez válasz arra, hogy Donald Trump büntetővámot vetett ki az európai acélipari- és alumíniumtermékekre.

„Még mindig nagy a bizonytalanság, hogy mi lesz a gyártó részéről és a hatóságok részéről is. Kár, hogy eddig fajultak a dolgok. Egyelőre kitartunk, a már európai kereskedésekben lévő motorokra az új vám nem vonatkozik, ezért igyekeztünk minél több járművet Európába hozni, mielőtt a szabályozás életbe lépett” – mondta Frank Clump, a Harley közép-európai igazgatója.

Trump a Twitteren a kereskedelmi háború folytatásával fenyegetőzött. Az amerikai elnök kész 20 százalékos vámmal sújtani az Európában gyártott autókat. A japán kocsikra már érvényes a hasonló szabályozás.

Az Európai gyártók évi 50 milliárd dollár értékben exportálnak járművet és alkatrészt Amerikába, a legfőbb exportőr Németország. Az érintett autógyárak részvényei Trump üzenete után 1 százalékot gyengültek, tavalyhoz képest pedig már 4-5 százalék a visszaesés.

„A német gyártók jellemzően drágább, prémium autókat adnak el Amerikában. Az ilyen vásárlók kevésbé érzékenyek az áremelkedésre. Ezek a gyártók nem is fogják kifizetni a vámot a vásárlók helyett, tehát ha 10 százalék lesz a vám, akkor 10 százalékkal drágulnak az autók, és ezzel a vásárlók 10 százalékát vesztik el. Ez például a Daimler esetében 200 millió dollár profit kiesését jelentené” – vázolta fel Jürgen Pieper közgazdász.

Az amerikai kereskedelmi kamara szerint Trump vámháborúja 2 és fél millió amerikai munkahelyet veszélyeztet.

„Akármilyen védővám bevezetése negatív hatással van a tőzsdére. A növekedés nagy része a szabadkereskedelmen alapul. Ha ezt bármilyen módon korlátozzuk, az fájni fog. Az európai autógyártók helyzete különösen érdekes, hiszen mi van például, ha egy európai autó alkatrészei Amerikában készülnek. Attól még az európai autó és büntetővámot fog fizetni? Az ilyesmi nem derül ki egy 280 karakteres elnöki Twitter-bejegyzésből” – kommentált egy amerikai befektetési tanácsadó.

Az amerikai kereskedelmi miniszter szerint legkorábban augusztusra készülhet el az újabb védővámok tervezete. A német autókra kivetett sarc Magyarországnak is fájna, hiszen az Audinak és a Mercedesnek is van magyarországi üzeme.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!